Direct naar artikelinhoud

RADIO GAGA

'Radio Gaga' rukt weer uit voor hyperlokale radio op bijzondere locaties. Aan de vooravond van de nieuwe reeks op Canvas blikken we terug op twee markante ontmoetingen uit het vorige seizoen. Gekozen door de radiomakers zelf, Joris Hessels en Dominique Van Malder. Robin Broos

LUC

'Mijn leven is nu pas begonnen'

Tijdens zijn verblijf in het Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis kreeg Luc (51) de diagnose asperger. Op een haast poëtische manier beschreef hij hoe hij zich voelde in de maatschappij. Als hij moest kiezen tussen Luc met of zonder autisme, kiest hij met.

VERZOEKPLAAT: 'A Laugh and a Half' (D.A.D.)

"Ik ben niet meer opgenomen, maar ga nog elke naar het Bethaniënhuis. Daar is het atelier waar ik schilder. Daar steek ik al mijn tijd in, ik beschouw mezelf ook als kunstenaar. Mijn werken hebben succes, ik mag vaak tentoonstellen. Daar heeft Radio Gaga veel mee te maken. Ook zonder was het me wel gelukt, maar dan had het vast wat langer geduurd. En ik ben dan niet wereldberoemd, ik heb het er wel erg druk mee. Kijk maar op mijn Facebook-pagina Luclear."

Dat Luc zich vandaag beter voelt, heeft vooral te maken met zijn diagnose. "Ik begreep niet altijd alles wat er rondom mij gebeurde, had snel ruzie met anderen. Nu snap ik waarom. Men zegt weleens dat mensen met het syndroom van Asperger moeilijk hun gevoelens kunnen uiten. Volgens mij is dat een misvatting, wij doen dat gewoon anders."

"Vandaag doe ik aan begeleid wonen en mijn vriendin woont vlakbij. We hebben allebei onze ruimte nodig, maar zien elkaar elke dag. Op mijn vijftigste ben ik op tv gekomen en heb ik in Humo gestaan. Toen is mijn leven pas begonnen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, ik heb nog altijd depressieve dagen. Maar vandaag gaat het goed met mij."

LILIANE

'Heb aflevering maar één keer gezien'

Elke dag bezocht Liliane (79) haar man Norbert in woon- en zorgcentrum Zeemanshuis Godtschalck. Een timide vrouw die snel vertrouwelijk vertelde. Mocht ze gekund hebben, gaf ze hem een stukje van haar hersenen. Om hem een menswaardiger leven te schenken.

VERZOEKPLAAT: 'Green Green Grass of Home' (Tom Jones)

"Vijfenhalf maanden geleden is mijn man overleden. Ik ben hem elke dag blijven bezoeken. Dat was het enige dat ik nog voor hem kon doen, ik heb hem trouw beloofd in goede en slechte dagen. Op een bepaald moment ben ik zelf ziek geworden en de dokter had me afgeraden mijn man te bezoeken. Zestien dagen had ik hem niet gezien, toen ik er weer voor een uurtje heen mocht. Hij was enorm achteruitgegaan, lag in bed, at of dronk niet meer. En dan is het heel vlug gegaan."

In Radio Gaga zei Liliane dat de verhuis van Norbert naar Godtschalck aanvoelde alsof ze had gefaald. En zo voelt het nog steeds. "Na de uitzending op tv hebben mensen me veel aangesproken op tram en bus. Ze vonden dat ik zo mijn best had gedaan. Maar zo voelt het niet. Ik heb nooit zulke ziekte gezien, ben nooit geconfronteerd met mensen die niet meer konden spreken. Mijn ouders zijn thuis gestorven, dat is zoals ik het ken. Het liefst had ik hem weer meegenomen naar huis, maar die verzorging kon ik thuis niet meer geven.

"Ik heb de aflevering maar een keer gezien. Mijn kinderen hebben er wel iets aan om hun pa zo nog eens te zien. Goed voor hen, maar mij lukt het voorlopig niet."

Radio Gaga, elke dinsdag om 21.05 uur op Canvas en om 9 uur op Radio 2