Direct naar artikelinhoud

Parels van het Paard

Op zoek naar leuke plekken om van wijn te genieten, kom ik al eens in zaken waar wijnverkoop gecombineerd wordt met andere activiteiten. Op de Gentse Kouter runt Bart Van Aken een boek- en mediawinkel waar je ook kunt lunchen en wijn proeven.

Als je Het Paard van Troje binnenwandelt, kom je onmiddellijk in de gebruikerszaal. Rechts staan de cd's. Een uitgelezen selectie waaronder ook de crème de la crème van onze Belgische artiesten. "Na tien jaar is het mij gelukt om mijn eigen smaak over te brengen. Alles moet kloppen in dit concept. De boeken zijn even strikt uitgezocht als onze films en muziek. Die voorselectie is de enige manier om concurrent internet de loef af te steken. Binnenkort starten we ook met Japanse messen en Frans glaswerk", verteltVan Aken.

"Voor mijn wijnselectie wissel ik vaak af, we hebben steeds wit, rood, rosé en bubbels in het glas voor de prijs van vier euro. Ik werk met drie wijnhandels in natuurlijke wijnen uit het Gentse: Les Trésors, Les Verres Bavards en Vinylia. Die laatste combineert wijnimport met vinylplatenverkoop, nog zo'n gekkerd.

"Ik ben ook verzot op madera en schenk deze in plaats van oxidatiegevoelige port. Ik wil geen caféwijnen en vertrouw op mijn gustatief palet als parameter voor een originele, juiste keuze."

Buiten deze open wijnen kun je ook toppers per fles krijgen. Wij zijn goedgemutst en bestellen losweg champagne!

Het is een moeilijk vast te krijgen champagne van een champagnehuis dat wordt gerund door Dominique Moreau. Het domein nabij Troyes ligt in het grensgebied van de Champagne en de Bourgogne, met zonovergoten hellingen, schitterende panorama's en pittoreske dorpjes. In tegenstelling tot de meeste champagnehuizen mengt Dominique geen druivenrassen, percelen noch wijnjaren en verkrijgt ze zo een eigenwijze huisstijl. Haar wijngaarden worden bewerkt volgens biodynamische principes en haar champagnes worden amper aangezoet.

Hoewel blauwe druiven worden gebruikt heeft de champagne een witgouden schittering. Een zeer actieve fijne pareling getuigt van een lange autolyse. De eerste aromagewaarwording is lieflijk en discreet. Fijne gistgeuren hangen samen met florale camelia en vlierbessenbloesem. Een zuivere neus vol finesse zonder parasietaroma's.

In de mond is de schuimontwikkeling levendig en zijn de zuren persisterend zonder te hoog te zijn. Een beendroog gordijn schuift langs de wanden van de mond en laat een gepurifieerd palet achter. Smaken als witte aalbessen, peer en een hint van kruisbessen versmelten met minerale kalkbodemtoetsen. Een terroirechampagne diehet best kan worden geserveerd als aperitief of bij een bordje vers opengemaakte weekdieren.

Tijd om even de benen te strekken en een kijkje te nemen tussen de boeken. Alleen al het rek van de kookboeken zou mij een halve dag kunnen boeien. Engelstalige unieke exemplaren komen uit Australië, de VS en Azië. Volgens Van Aken komen chefs van over heel het land zich bij hem bevoorraden van kooklectuur.

Voor het eten zijn we helaas te laat. We krijgen nog een glaasje rood van het huis, de open rode van de maand, uit Spanje. Azul y Garanza Bodegas is gelegen in het oostelijke deel van Navarra. Een herkomstbenaming die altijd in de schaduw heeft gestaan van de beroemde Rioja. In dit gebied is de bodem zeer arm en zijn de natuurlijke condities vergelijkbaar met een woestijn. Minimale regenval en een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen resulteert in een lage opbrengst per hectare en druiven met een hoge concentratie. Oenologen Maria Barrena en Dani Sanchez hebben gekozen voor arbeidsintensieve biologische wijnbouw. Ze vinifiëren hun wijnen in kleine cementen tanks in de gebouwen van de vroegere coöperatieve.

De wijn heeft een kersenrode kleur van matige intensiteit. De neus is imponerend en zuiders getypeerd. Een concentratie van zwarte bosvruchten geparfumeerd met een medicinale ondertoon. Zoute drop, jeneverbes, mediterrane kruiden en gebrande koffie behoren tot het aromapalet. Verrassend geen hout, in tegenstelling tot de meeste wijnen uit deze regio.

In de mond is hij vlezig met droge tannine en gestructureerde zuren. De alcohol is aanwezig maar niet overweldigend. De smaken refereren naar opgelegde wilde kersen. Een licht eindbittertje in de finale doet denken aan zwarte olijven en vermoutbitters.

Lichtjes beneveld en boordevol literaire en muzikale input verlaten we het Paard Van Troje. Gelukkig zijn we met het openbaar vervoer.

Champagne Marie-Courtin, Extra Brut (monocépage pinot noir) Résonance 12%Vol.

55 euro per fles, niet per glas te verkrijgen
Import België: Les Trésors, www.lestresors.be

Abril de Azul y Garanza 2011 (tempranillo/cabernet-sauvignon) Navarra, España 13.5% Vol.

4 euro per glas, 20 euro per fles (8,50 euro om mee te nemen)
Import België: Les Verres Bavards, www.lesverresbavards.be

TIP VAN DE SOMMELIER

Door de wijn in een aangebroken fles onder een beschermende, zuurstof- arme atmosfeer te brengen, vermijd je oxidatie en blijft de wijn langer goed.