Direct naar artikelinhoud

'Euthanasiewet is dringend toe aan verandering'

Er moet dringend een debat komen over de aanpassing van de euthanasiewet. Dat vindt een groep rond professor Wim Distelmans (VUB). Hij vraagt de onderhandelaars om in het toekomstige regeerakkoord te beloven dat erover gesproken zal worden.

Van de 100.000 sterfgevallen per jaar in ons land wordt ongeveer de helft beïnvloed door ingrepen die het levenseinde versnellen. In 1.900 gevallen gaat het om euthanasie, tien keer zo vaak is er sprake van palliatieve sedatie. Bij de overige 30.000 patiënten gaat het om het stopzetten van zinloze behandelingen, het opvoeren van pijnstillers en andere tussenkomsten.

In een open brief vragen professor palliatieve sedatie Wim Distelmans en enkele andere wetenschappers en mensen uit het veld dat de regeringsonderhandelaars de ethische dossiers niet zouden vergeten. Ze verwachten niet dat er aan de onderhandelingstafel al knopen worden doorgehakt, wel dat er in het toekomstige regeerakkoord wordt beloofd om een debat te voeren.

Volgens Distelmans is de huidige wetgeving namelijk dringend aan een update toe. Die dateert van 2002 en werd sindsdien onaangeroerd gelaten. "Diverse partijen dienden de afgelopen acht jaar nochtans verschillende wetsvoorstellen in. Maar in al die tijd is er geen enkele commissie samengekomen om die wetsvoorstellen zelfs maar te bespreken. Ik vind dat ronduit grof", klaagt Distelmans.

Hij benadrukt dat de tijden en zeden het afgelopen decennium danig veranderd zijn. De vraag bij de bevolking om een uitgebreidere wetgeving neemt volgens Distelmans steeds meer toe en ook bij professoren van over de zuilen heen is er inmiddels een consensus dat de huidige wetten tekortschieten.

Het lijkt erop dat er ook in de Senaat een zekere bereidheid ontstaan is om het debat te voeren. Groen! en Open Vld waren daarvan in het verleden al pleitbezorger, sinds kort krijgen ze ook de steun van de N-VA. De partij van voorzitter Bart De Wever is tevreden met de huidige wet, maar vindt dat een evaluatie nodig is en dat aanpassingen bespreekbaar moeten zijn.