Direct naar artikelinhoud

Champions League onwaardig

Een experimenteel Standard is er niet in geslaagd te scoren en staat voor een zware opdracht in Griekenland. Zeker als coach Guy Luzon moet blijven roeien met deze riemen.

Champions League in juli, dat is een kampioenenbal zonder kampioenen. Een voetbalveld vol putten, een stadion dat niet gevuld is en waar een gezapig sfeertje hangt. Champions League in juli, daar moeten ze dringend een andere naam voor verzinnen.

Standard en Panathinaikos zijn ploegen in de steigers. De Grieken begonnen rond acht uur aan hun eerste match met inzet. En bij de Rouches was Laurent Ciman - pas terug uit vakantie - zowaar verdedigende middenvelder, een positie waar hij nooit eerder speelde.

Na gisteren kunnen we zeggen dat Guy Luzon dringend versterkingen nodig heeft. Voor rust kwam alle gevaar van linksback Jelle Van Damme. Kapitein op een schip dat half is leeggelopen. In de 19de minuut lanceerde hij Bia, wiens voorzet-schot via de voet van Ezekiel naast het doel belandde. Zes minuten later was het aan Bia zelf om mee te geven aan de doorgelopen Van Damme. Ezekiel kwam net te laat op de lage voorzet.

Een kwartier later alweer een actie van Van Damme, deze keer een lobpass naar De Camargo. De Braziliaanse Belg talmde te lang en besloot op de keeper. Voor het overige veel goede wil maar weinig goede combinaties. Ook na rust.

Centraal op het middenveld gaapt op Sclessin momenteel een te groot gat. Aan vechters geen gebrek, maar iemand die een slimme pass kan geven? Neen. En dat weten ze centraal in de defensie. Met Marquet en Ciman voor hun neus trapten ze de bal liever ver weg dan geduldig op te bouwen.

Halfslachtig

Tegen een Grieks elftal dat nog niet goed beseft dat het seizoen begonnen is, kom je met halfslachtige combinaties en lange ballen echter al een heel eind. Voor rust was Standard veruit de gevaarlijkste ploeg maar na rust lieten de Luikenaars zich steeds meer wegdrukken. Want als Grieken niet kunnen voetballen, dan gaan ze vechten. Hun supporters hadden dat een uurtje voor de match al gedemonstreerd in een confrontatie met een aantal Luikse agenten. De spelers namen die mentaliteit gretig over.

Gevolg? Veel vuile duels, scherpe tackles, gezanik tegen de ref en een Standard dat onder de indruk raakte. Twee keer moest Kawashima tussenkomen en één keer belandde de bal op de lat.

Aan de overkant probeerde De Camargo het twee keer met een omhaal, één keer verschalkte hij bijna de Griekse goalie. De intensiteit in de match ging daarmee een ruk de hoogte in en Ezekiel kon in de slotfase bijna scoren, maar werd subliem afgestopt.

Ze willen heel graag naar die échte Champions League, de jongens van Standard, dat toonden ze door zich tot de laatste minuut leeg te lopen. Maar of ze er als ploeg de kwaliteiten voor hebben?

Stille wenk

Daarvoor moet de blik naar de eretribune van Sclessin. Daar zit een voorzitter die zijn trainer gebiedt te zeggen dat ze vol voor de kwalificatie gaan, maar hem daar tegelijk niet de middelen voor geeft.

Met Ciman op de '6' gaf Luzon zijn broodheer al een stille wenk. Negen minuten voor tijd deed hij er nog een schepje bovenop door jeugdproduct Mbombo in te brengen voor Bia. Bij 0-0, als het om de knikkers gaat. Dat is Champions League in juli op Sclessin.