Direct naar artikelinhoud

Assad slaat genadeloos toe in opstandige stad Homs

Het Syrische leger heeft de zwaarste aanval tot nu toe ingezet op de zuidelijke stad Homs, bolwerk van verzet tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. België heeft zijn ambassadeur uit veiligheidsoverwegingen teruggeroepen.

Bij de aanvallen zijn volgens activisten tot nu toe vijftien doden gevallen. De beschietingen begonnen daags nadat Rusland en China tot woede van de westerse landen hun veto uitspraken over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad om een einde te maken aan het geweld in Syrië.

Getuigen in de stad Homs hebben het over 'een bloedbad'. De televisiezender Al Jazeera heeft videobeelden ontvangen waarop bebloede en zwaargewonde kinderen te zien zijn en zware explosies te horen zijn. Een stem zegt bij iedere explosie "dít is het Chinese veto. Dít is het Russische veto". Een woedende arts laat in een andere opname een 10-jarige jongen zien wiens been moest worden geamputeerd: "Dít is je rebel, hij is tien jaar oud. Bedankt Rusland en China."

De Syrische overheid zegt dat "terroristische bendes" gebouwen in Homs hebben opgeblazen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren dat het belangrijk is het conflict op te lossen zonder gewapend ingrijpen van buitenaf. Later op de dag sloten de VS de ambassade in Damascus vanwege de verslechterde veiligheidssituatie.Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) riep de Belgische ambassadeur terug voor overleg. Reynders wil ook samenzitten met de 27 EU-lidstaten om te overleggen over maatregelen om de situatie van diplomatieke posten in Syrië te verbeteren.

Een getuige vertelde de BBC dat het leger voor het eerst raketten gebruikte en dat er sinds zonsopgang meer dan 300 exemplaren op zijn buurt waren afgeschoten. Volgens deze getuige, Danny Abdul Dayem, is er nog één veldhospitaal met vier artsen in gebruik in de stad. De BBC kon dit niet verifiëren.

Een activist uit Homs, Abu Abdo Alhomsy, zei tegen Al Jazeera: "Het is hier afschuwelijk. Er vallen raketten. Er zijn gigantische explosies die hele gebouwen doen schudden. We weten niet wat we moeten doen."

De Saoedische koning Abdullah heeft de internationale gemeenschap opgeroepen een nieuwe poging te doen het bloedvergieten in Syrië te stoppen. Rusland en China spraken zaterdag hun veto uit over een resolutie waarbij Assad al zijn troepen zou terugtrekken en de macht zou overdragen, zoals eerder voorgesteld in een vredesplan van de Arabische Liga. Volgens beide landen zouden ook de rebellen verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het geweld in het Arabische land.

VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde het veto zondag "een wanvertoning". Een woordvoerder voor de Britse premier David Cameron zei maandag dat "Rusland en China een regime beschermen dat duizenden mensen vermoord. We vinden dat onbegrijpelijk en onvergeeflijk."

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn sinds de opstand in maart begon zevenduizend mensen omgekomen. De VN houdt zijn schatting op 5.400 en zegt dat betrouwbare gegevens niet voor handen zijn. Volgens president Assad zijn 2.000 van zijn veiligheidsagenten omgekomen.