Direct naar artikelinhoud

Ex-verdachte moord De Vleeschauwer weer in cel

Johnny Vanderveken, die al twee keer onschuldig werd gearresteerd voor de moord op rijkswachter Peter De Vleeschauwer, zit opnieuw in de cel. De ex-beroepsrenner werd opgepakt in het kader van een drugszaak, zo vernam De Morgen.

De arrestatie dateert al van vorige week, en er is weinig duidelijkheid over de omstandigheden. Vanderveken werd thuis opgehaald door de federale politie. Hij werd eerst overgebracht naar de gevangenis van Dendermonde, en daarna naar die van het Brusselse Sint-Gillis.

Johnny Vanderveken (56) bracht alles bij elkaar al drie maanden onschuldig in de gevangenis door als verdachte in het onderzoek naar de moord op Peter De Vleeschauwer. Deze rijkswachter werd op 14 november 1996 ontvoerd in de kazerne van Sint-Niklaas. Zijn familie was er van meet af aan van overtuigd dat de daders gezocht moesten worden binnen de rijkswacht zelf. De Vleeschauwer leefde op voet van oorlog met enkele collega’s en diende vlak voor hij werd vermoord klacht in wegens doodsbedreigingen. Bovendien opende hij zelf de poort waarlangs de daders de kazerne binnenkwamen.

Het onderzoek spitste zich van meet af aan echter heel nadrukkelijk toe op het drugsmilieu in het Waasland. In 2004 werd Vanderveken samen met twee junks opgepakt op aanwijzing van prostituee Ina B. Nadat het trio een maand in voorarrest zat, bleek zij alles te hebben verzonnen, in de hoop op strafvermindering in een ander dossier. Twee jaar geleden werd Vanderveken nogmaals gearresteerd, nu op aanwijzing van ene Jimmy D.D., een marginale figuur uit het nachtleven in Beveren en een goede vriend van Ina B. De man was een informant van de rijkswacht. Ook zijn verhaal, als zou Vanderveken het moordwapen hebben verstopt, bleek verzonnen. Het duurde twee maanden voor Vanderveken vrijkwam. Enkele maanden na de tweede arrestatie van Vanderveken werd het dossier-De Vleeschauwer onttrokken aan het parket van Dendermonde en overgeheveld naar het parket-generaal in Gent. “Voor zover ik weet, heeft het nu niets te maken met de zaak-De Vleeschauwer”, zegt Vandervekens advocaat Pol Vandemeulebroucke. “Men heeft hem daar in elk geval nog niet over ondervraagd. Nog niet, want we verbazen ons bij deze cliënt over niets meer.”