Direct naar artikelinhoud

Stelling: 'Asbest onder de grond is geen gevaar voor gezondheid'

In Kapelle-op-den-Bos moet Eternit een oude asbest-stortplaats, nu een sportterrein, saneren. Er zit vijf keer meer asbest in de grond dan normaal. Volgens OVAM is er evenwel geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar is dat wel zo?

Bovenop het asbest-stort ligt al een 50 centimeter dikke aardlaag. Na een bodemonderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) moet Eternit nu ook de rand van het speelterrein en de beek aanpakken. OVAM stelt wel dat er vandaag geen gezondheidsrisico's zijn. De asbest die is teruggevonden zit volgens woordvoerder Jan Verheyen nog beduidend onder de alarmdrempel van 100 milligram per kilo én Eternit zou voortdurend luchtmetingen uitvoeren als voorzorgsmaatregel.

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven): "Vergelijk het met cyanidezout: er is geen acute toxiciteit als je het goed bedekt, maar niemand zal je tegenspreken dat het beter niet in de grond zit. Hoe zeker ben je dat er toch geen giftige vezels vrijkomen? Er is wel degelijk potentieel gevaar."

En 50 milligram per kilo mag dan onder de 100 milligram liggen, Tytgat: "Persoonlijk vind ik dat je dicht tegen de norm zit als je al aan de helft van het alarmniveau zit." Dat laatste vindt ook Tytgats collega-toxicoloog aan de Ugent, Willy Lambert. "Bovendien kan de concentratie in de lucht hoger liggen bij erg droog weer."

Stellen dat er geen gevaar is, lijkt Tytgat en Lambert dus wat kort door de bocht. Tytgat: "Het hangt ervan af welke bril je opzet. Een wettelijke bril, of een wetenschappelijke. In het eerste geval kan je stellen dat de alarmdrempel nog niet is bereikt en er dus geen probleem is. Maar als wetenschapper zeg ik: verwijderen is altijd de boodschap."

Score op de schaal van Pinocchio, van volledig juist (0) tot honderd procent gelogen (5)