Direct naar artikelinhoud

ECB-topman Trichet draait Italië duimschroeven aan

Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), roept Italië op dringend zijn belofte de openbare financiën recht te trekken uit te voeren en zo het beleggersvertrouwen te herstellen.

Trichet riep Rome op zijn besparingsplan van 45 miljard euro onverkort uit te voeren. "Dit is absoluut cruciaal om de kwaliteit en de geloofwaardigheid van de Italiaanse strategie en kredietwaardigheid te versterken."

De Europese Centrale Bank kondigde op 7 augustus aan de inkoop van staatsobligaties te hervatten. Sindsdien kocht de ECB voor meer dan 40 miljard Spaans en Italiaans staatspapier in. Die interventie joeg de Italiaanse rente van meer dan 6 procent op luttele tijd tot onder de 5 procent. De premie die Rome bovenop Duits papier moet betalen, tuimelde even van meer dan 400 basispunten naar minder dan 300 basispunten.

Frankfurt kwam Rome echter niet zomaar te hulp. In ruil moest Italië een besparingsplan aankondigen en een duidelijk traject om tegen 2013 een begroting in evenwicht voor te leggen. Op 12 augustus ontvouwde de Italiaanse regering onder ECB-druk een plan om 45 miljard euro te besparen.

Verwatering

Maar intussen leeft in de financiële markten de perceptie dat de ECB precies door haar interventie de druk op de Romeinse ketel heeft weggenomen, een perceptie waar Trichet als de dood voor is. Vorige week verwaterde premier Berlusconi plots de besparingsplannen, waardoor er een gat van 4 à 6 miljard is ontstaan.

Prompt staat Italië op de financiële markten weer onder druk. De Italiaanse tienjaarsrente schoot vrijdag fors hoger, naar 5,29 procent. De 'Italië-premie', het extra rendement dat beleggers eisen om hun geld aan Rome in plaats van Berlijn toe te vertrouwen, klom naar 329 basispunten.

Een aantal economen denkt dat de ECB de jongste dagen geruisloos de inkopen van Italiaans papier verminderde. Zo zou Frankfurt toelaten dat de Italiaanse rente weer stijgt, als een signaal aan Rome dat de toestand écht dringt. Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, sloot zo'n scenario uit.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano schaarde zich achter de oproep van Trichet. Hij erkent dat snelle daadkracht nu nodig is, precies omdat opeenvolgende regeringen verzuimd hebben de enorme overheidsschuld aan te pakken. "We hebben geaarzeld om de beperkingen die het grote gewicht van onze schuld ons oplegt, resoluut en coherent aan te pakken."