Direct naar artikelinhoud

Maîtresse JFK doet boekje open

BOSTON

Dat president John F. Kennedy een buitenechtelijke relatie had gehad met Mimi Beardsley Alford was al langer bekend. In 2003 werd de affaire onthuld in de Kennedybiografie An Unfinished Life: John F. Kennedy, 1917-1963 van Robert Dallek. Journalisten spoorden de vrouw toen op, maar meer dan het bevestigen deed ze niet.

Nu werkt Mimi Beardsley Alford aan een boek haar verhouding met JFK. Dat zal naar verluidt Once Upon A Secret heten en moet verschijnen bij de New Yorkse uitgeverij Random House. Een publicatiedatum is nog niet bekend. Volgens diverse Amerikaanse media krijgt Beardsley Alford voor het boek een voorschot dat tegen het miljoen dollar aan loopt.De verhouding tussen de president en Mimi Beardsley, zoals ze toen nog heette, duurde achttien maanden, van midden 1962 tot enkele weken voor Kennedy in november 1963 vermoord werd in Dallas. Beardsley wordt beschreven als een grote, slanke tweedejaars op de universiteit, toen ze Kennedy ontmoette als 19-jarige stagiaire in de persdienst van het Witte Huis.In de Kennedybiografie van Robert Dallek beschrijft Barbara Garamekian, de toenmalige assistente van Kennedy’s perschef Pierre Salinger, de affaire tussen Beardsley en JFK. Die omvatte onder andere een incident waarbij Kennedy Beardsley zijn vertrekken in en uit smokkelde tijdens een verblijf in Nassau, waar hij een topontmoeting had met de Britse premier Harold MacMillan. Salinger trof Beardsley daar aan, verstopt op de vloer van een auto.

Meerdere meisjes

Kennedy stond naar verluidt op het punt om Beardsleys chef op de persdienst te ontslaan toen hij haar in juni 1963 niet liet meereizen naar Berlijn, waar hij zijn beroemd geworden ‘Ich bin ein Berliner’-speech zou geven. Een andere keer belde Beardsley JFK tijdens een presidentiële reis naar Ierland persoonlijk op vanuit het Witte Huis om te klagen dat ze geen vrije dag kreeg. Kennedy dreigde naar verluidt ook bij die gelegenheid met ontslagen als Beardsley haar zin niet kreeg.Volgens Barabara Garamekian was Beardsley niet de enige knappe stagiaire met wie JFK op dat moment een affaire had. “Wat mij nog het meest verbaasde”, vertelde ze aan Robert Dallek, “was dat die twee of drie meisjes boezemvriendinnen waren die in een hoekje zaten te giechelen, dat er geen jaloezie heerste tussen hen en dat het blijkbaar één groot feest was.” Dat president Kennedy het niet bijzonder nauw nam met de huwelijkse trouw was al lang bekend. Zijn geflikflooi met Marilyn Monroe is uitvoerig gedocumenteerd. Tot nog toe was echter geen enkele van JFK’s maîtresses bereid om publiekelijk haar verhaal te doen. Met Mimi Beardsley Alfords boek wordt dat anders. Random House bood haar naar verluidt een contract aan op basis van slechts twintig proefpagina’s. “Dat was genoeg om te zien hoeveel hart en ziel er in dit boek zit”, zei Susan Mercandetti, de hoofdredacteur van Random House.Volgens Mercandetti zal het manuscript, dat deze herfst voltooid moet zijn, vooral gaan over verlies van onschuld. “Ik was zeer getroffen door hoe eenvoudig en tegelijkertijd diepgaand het verhaal is”, zei ze. Volgens literair agent Mark Reiter is zijn cliënte Mimi Beardsley Alford niet van plan om in het boek al te veel pikante details prijs te geven. “Ze is niet het type om alle intimiteiten op straat te gooien”, zei hij. “Het verhaal heeft drie aktes: voor het Witte Huis, in het Witte Huis en dan het zeer krachtig deel over wat er nadien gebeurt. Wat is de impact op je familieleven en je huwelijk? Hoe ga je om met er wat met je gebeurd is in je eerdere leven en hoe hou je dat geheim?”

Goed bewaard geheim

Mimi Beardsley Alford is nu 66. Ze woont in New York en is gepensioneerd als administratieve medewerkster van een kerk. Merkwaardig is hoe presidentiële affaires in de tijd van John F. Kennedy geheim konden blijven. Naar verluidt was de pers op de hoogte van Beardsley Alfords verhouding met JFK. In die dagen was de ongeschreven overeenkomst onder het perskorps in Washington echter dat er over zulke zaken niet bericht werd. Dat is ondertussen heel anders. In 1998-’99 kostte een affaire met de stagiaire Monica Lewinsky president Bill Clinton haast het Witte Huis. Tegen Clinton werd een impeachmentprocedure gestart omdat hij onder ede gelogen had over de verhouding. Uiteindelijk besloot het Amerikaanse parlement hem echter niet af te zetten.