Direct naar artikelinhoud

Hongarije wil 4 meter hoog hek langs Servische grens

Hongarije gaat een 4 meter hoog hek aan de grens met Servië neerzetten om vluchtelingen tegen te houden. Dat verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto.

Het zuiden van Hongarije deelt een grens van ruim 150 kilometer met Servië. In tegenstelling tot Hongarije behoort dat niet tot de Schengenzone en is het geen lid van de Europese Unie. De Hongaarse premier Viktor Orban zei eerder deze week dat hij overweegt de grens met Servië helemaal te sluiten.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig onderkomen en/of werk.

Geen enkel ander EU-land, behalve Zweden, heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen.

Franse plannen

Frankrijk daarentegen wil 11.000 extra plekken creëeren in opvangcentra voor asielzoekers en vluchtelingen. 5.500 daarvan zijn bedoeld om migranten met een verblijfsvergunning onderdak te bieden en er worden 1.500 plekken extra beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van illegale migranten.