Direct naar artikelinhoud

'4,5 miljoen extra jobs bedreigd in eurozone'

Bij onveranderd beleid in de eurozone dreigen er de komende vier jaar nog eens 4,5 miljoen jobs te sneuvelen. Dat zegt de Internationale Arbeids-organisatie in een rapport.

De feiten en cijfers die de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) verzamelde over werkgelegenheid in de eurozone zijn alles behalve bemoedigend.

De ILO vreest dat we op weg zijn naar een langdurige periode van hoge werkloosheidscijfers. Het aantal langdurige werklozen stijgt en een toenemend aantal mensen wordt uitgesloten van de arbeidsmarkt. Bij het begin van dit jaar was 31,5 procent van de beroepsactieve bevolking werkloos of niet-actief, een stijging met 1,5 procentpunt tegenover 2007, voor het uitbreken van de financiële crisis.

In april van dit jaar steeg de jeugdwerkloosheid in de eurozone tot een alarmerend peil van ruim 22 procent. In Italië, Portugal en Slowakije steeg de jeugdwerkloosheid boven 30 procent uit. In Griekenland en Spanje zelfs boven de 50 procent.

Europa kampt nu al met een leger van 17,56 miljoen werklozen, het equivalent van de Nederlandse bevolking. En daar stopt het niet. "Als het huidig beleid niet snel van koers verandert, is het mogelijk dat de komende vier jaar nog eens 4,5 miljoen banen verloren gaan", staat in het rapport te lezen.

Flexibiliteit

"Zonder een prompte verandering in het beleid om de crisis aan te pakken en het vertrouwen bij werknemers en werkgevers te herstellen, zal het moelijk worden om de hervormingen door te voeren die nodig zijn om de groei in de eurozone aan te zwengelen", klinkt het.

De ILO stelt vast dat een strenge begrotingsdiscipline heeft geleid tot lagere overheidsinvesteringen en een terugval in de werkgelegenheidsprogramma's, "maatregelen die de binnenlandse vraag negatief beïnvloeden".

13 landen in de eurozone hebben een grotere flexibiliteit op de arbeidsmarkt doorgevoerd, wat vaak gepaard gaat met een versoepeling van de ontslagregels. "In de bestaande macro-economische context leiden deze maatregelen tot grote herstructureringen, zonder dat er nieuwe jobs in de plaats komen, tenminste zolang de onzekerheid aanhoudt".

Voorts wijst de arbeidsorganisatie op het grote verschil in concurrentiekracht tussen de eurolanden onderling. Ze vreest dat een economisch herstel onmogelijk is zolang het financieel systeem niet wordt hersteld."De solvabiliteitsproblemen bij de banken moeten worden aangepakt. Er zijn veel redenen om te pleiten voor een bankkennis met een toezichthouder op het niveau van de eurozone."

Banken moeten zich volgens de ILO terug volop toeleggen op hun kernactiviteit, zijnde het financieren van de ondernemingenen, en dan vooral de kleine. Die creëren in de eurozone immers meer dan twee derden van alle werkgelegenheid.