Direct naar artikelinhoud

Iedereen is met vakantie, Kris Peeters is overal

Terwijl iedereen op vakantie is, is Kris Peeters (CD&V) dezer dagen overal. En dat tot grote ergernis van de oppositie, die de minister-president frontaal aanvalt.

Breedlachend poserend met een kip, diep in de Ardennen op de landbouwbeurs van Libramont? Een sympathiek bezoek aan een volkstuintje in het Kempische Westerlo? Een toelichting over het ondernemerschap in de paardenhouderij van topruiter Ludo Philippaerts? Voor dat en veel meer draait Kris Peeters (CD&V) zijn hand in deze zwoele vakantieperiode niet om.

Zijn collega's zoeken verre oorden op, niet zo Peeters. Vorig jaar nam hij bewust geen vrijaf, dit jaar blijft hij door familiale omstandigheden - Peeters' moeder overleed vorige week onverwachts - wellicht in het land. En op zijn kabinet.

Zomermodus

"Ik ben wel in zomermodus", benadrukt de minister-president. "Ik kom pas rond 9 uur aan in Brussel en vertrek iets vroeger." Thuis blijven is geen optie, er is altijd werk en er is iedere dag wel iets in de actualiteit waarop gereageerd moet worden. Een verdere strategie hoeft daar absoluut niet achter gezocht te worden, luidt het. Feit is inderdaad dat Peeters het hele jaar door zulke uitstappen plant. Geen stadion wordt geopend zonder de minister-president, geen Kai-Mook die zijn verjaardag kan vieren zonder peter Kris, geen paardenloket dat niet zijn volle aandacht verdient.

Atypisch is het dus niet, maar waarom mindert Peeters niet wat, zoals iedereen, nu het zomer is? "Omdat het nu rustiger is, ik een aantal dingen net meer onder de aandacht kan brengen. Die volkstuintjes bijvoorbeeld, dat was echt hartverwarmend", zegt hij zelf. Daarnaast is Peeters er niet de man naar om te minderen. Komt daar nog bij dat de minister-president niet alleen zijn verantwoordelijkheid in Vlaanderen heeft; hij draagt sinds enkele maanden ook het federale niveau op zijn schouders. En die verantwoordelijkheid weegt, naar mate mei 2014 nadert, steeds nadrukkelijker door. Of om het met Peeters zelf te zeggen: "Het wordt een heel erg zwaar jaar. Uitrusten zou wijs zijn. Maar de omstandigheden laten het niet toe, jammer genoeg."

Hoewel Peeters zelf uitdrukkelijk ontkent al met het hoofd bij 2014 te zitten, zien anderen dat anders. "Hij is duidelijk in campagne voor de verkiezingen", meent politocoloog Dave Sinardet (VUB). "Volgens mij wil hij vooral de politieke strategische fout van Patrick Janssens vermijden. Die laatste is onzichtbaar gebleven en heeft de verkiezingen verloren."

Maar Sinardets collega van de UGent, Carl Devos, hecht er geen geloof aan. "Peeters is van het hyperactieve soort politicus. Het hele jaar door neemt hij deel aan sportactiviteiten of bezoekt hij bedrijven. Het verschil is dat we vol in komkommertijd zitten en hij voor deze zaken nu meer aandacht krijgt dan anders. Dat hij nu een versnelling hoger schakelt in de campagne of hij volledig op electorale modus is overgeschakeld? Dat geloof ik niet. Hij is actief, ja. En dat werkt anderen op de zenuwen."

De constante alomtegenwoordigheid lokt inderdaad regelmatig wenkbrauwengefrons uit, tot in de eigen meerderheid toe. Ook daar staat Peeters bekend om zijn talloze actes de présence waarop de pers ook wordt uitgenodigd. Bij de oppositie wordt die ergernis ook uitgesproken. Door Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bijvoorbeeld, die gisteren in een opiniestuk in deze krant de drukke agenda van Peeters nog vergeleek met de kinderboekenreeks Tiny.

Barstjes

Die kritiek uit liberale hoek is misschien een nog opvallender fenomeen dan de uitstappen van Peeters. Nadat Open Vld de voorbije vier jaar nauwelijks oppositie voerde - binnen de partij luidde zelfs de zure oprisping dat de helft van de Vlaamse fractie ervan overtuigd leek dat ze zelf in de regering zat - hebben de liberalen de afgelopen tijd enkele tandjes bijgestoken.

Geen gelegenheid laten ze liggen om de regering-Peeters en de minister-president zelf frontaal te counteren. Of het onderwerp nu de hervorming van het secundair onderwijs, de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg of de zoveelste episode in de Oosterweelsaga is. "Ze hebben geen andere keuze dan het spel hard te spelen, willen ze eindelijk van het imago af dat ze Vlaanderen mee besturen", analyseert Sinardet. "De partij moet dringend, net zoals N-VA dat federaal doet, sterke oppositie voeren."

Maar er speelt ook nog iets meer mee, denkt Devos. "Peeters is de enige die het leiderschap van N-VA kan counteren. Tel daarbij dat hij enorm populair is en het imago van zijn regering in de ogen van de Vlaming ook overeind blijft, dan zit je met een heel positief beeld voor de man en zijn ploeg." Een beeld dat Open Vld met het oog op 2014 aan diggelen moet proberen slaan, of op zijn minst van barstjes moet voorzien, wil het volgend jaar ook maar de kleinste potten breken. En dan kan het nooit kwaad om ook de kleine dingen uit te vergroten.