Direct naar artikelinhoud

865 doden en geen staakt-het-vuren

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het voorstel voor een staakt-het- vuren in de Gazastrook afgewezen. Israël stemde er wel mee in dat de gevechten vandaag gepauzeerd worden. Tot nu toe stierven er 828 Palestijnen en 37 Israëli's.

Israël heeft een Amerikaans voorstel voor een tijdelijke wapenstilstand met Hamas verworpen. De regering van Benjamin Netanyahu wil nader overleg over een bestand waar Israël mee kan instemmen, wel ging het volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry akkoord met een gevechtspauze. Deze gaat vanochtend om 7 uur Israëlische tijd (6 uur in België) in en zal 12 uur duren.
Kerry hoopte dat de strijdende partijen in en rond Gaza de strijd voor een week zouden staken, opdat onder meer humanitaire hulp de getroffen bevolking van Gaza zou kunnen bereiken. Tijdens deze voorlopige wapenstilstand zou verder onderhandeld worden over een permanente oplossing, onder leiding van Egypte.
Vrijdagmiddag leek de kans nog redelijk groot dat Israël zou instemmen met een wapen- stilstand. Naar verluidt was premier Netanyahu voor, maar waren enkele hardliners in zijn regering tegen. Meestal krijgt Netanyahu dan zijn zin, maar uiteindelijk stemde hij samen met zijn veiligheidskabinet alsnog unaniem tegen het Amerikaanse voorstel.
Wat de eisen van Israël precies zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. Zeker is dat Israël ook tijdens een wapenstilstand verder wil gaan met het vernietigen van de 'terreurtunnels' die vanaf Gaza richting Israëlische grens lopen. Hamas eist op zijn beurt onder meer een versoepeling van de blokkade die Israël de Gazastrook heeft opgelegd. Het is overigens niet geweten of Hamasleider Khaled Meshal wel akkoord ging met Kerry's plan.
Vandaag staat in Frankrijk een nieuw internationaal overleg gepland om tot een staakthetvuren te komen. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, de Europese Unie, Turkije en Qatar ontmoeten elkaar in Parijs.
Tot nu toe stierven er 828 Palestijnen in de Gaza-oorlog, onder wie minstens 578 burgers. Nog eens 6 Palestijnen stierven de afgelopen dagen op de Westelijke Jordaanoever. Daar waren sinds donderdagnacht manifes- taties tegen Israël en solidariteitsacties voor Gaza, waarbij rellen uitbraken tussen Palestijnse jongeren en Israëlische troepen. Onder de doden bevond zich kinderrechtenactivist Hashem Abu Maria. De 45-jarige Palestijn werd in zijn borst geschoten. (RA/VK) >>10-11