Direct naar artikelinhoud

'Overwonnen' Boko Haram pleegt nieuwe aanslagen

Na maanden van relatieve rust is het noorden van Nigeria opgeschrikt door een serie aanslagen door Boko Haram. Minstens 94 mensen kwamen om, 90 raakten gewond.

Nog geen week geleden verklaarde de nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat het Nigeriaanse leger Boko Haram praktisch heeft verslagen. "Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen", zo zei hij. Buhari heeft na zijn aantreden in mei het leger de opdracht gegeven de terreurgroep voor het einde van dit jaar uit te schakelen.

Met de nieuwe aanslagen lijkt Boko Haram het ongelijk van Buhari te hebben aangetoond. De eerste aanslag vond vrijdag plaats. Daarbij werden 14 inwoners van het dorpje Kimba geëxecuteerd en het dorp plat gebrand. Zondagavond bestormden zelfmoordterroristen en extremisten met schouderraketten Maiduguru vanaf diverse plaatsen. Het dodental wordt geschat op 30, minstens 90 mensen liggen in het ziekenhuis.

Maandagochtend blies een vrouw zichzelf op bij een moskee in Maiduguru, waarbij nog eens 20 doden en 13 gewonden zouden zijn gevallen. In de stad Madagali, 150 kilometer verderop, pleegden twee vrouwen een zelfmoordaanslag op een drukke markt, waarbij 30 mensen omkwamen.

"Boko Haram is niet uitgeschakeld, zo laat de serie van aanslagen van de afgelopen dagen zien", zegt Afrika-kenner John Campbell van de Amerikaanse denktank Council of Foreign Relations vanuit New York. "Boko Haram heeft wellicht terreinwinst ingeleverd, maar probeert zijn doel nu via een andere manier te bereiken. Met voortdurende terreuraanslagen kun je stelselmatig het gezag ondermijnen en een staat laten imploderen. Dan kun je alsnog een kalifaat stichten."

Lokale onvrede

Volgens Campbell is er te weinig bekend over de organisatiestructuur van Boko Haram om te speculeren over hun strategie. "Het lijkt aannemelijker dat deze aanslagen het gevolg zijn van lokale onvrede en woede dan dat er sprake is van een gecoördineerde reactie op de uitspraken van de president."

Boko Haram is volgens Campbell eerder een zeer versnipperde beweging van onvrede dan een strakke organisatie. Ook de claim dat ze gelieerd is aan Islamitische Staat kan niet worden hard gemaakt.