© ImageGlobe

“Vrees voor serieuze beperking van wereldhandel”

Nu Trump op een zucht van de overwinning staat, staan ook veel beurzen op verlies. “Iedereen vreest een serieuze beperking van de wereldhandel als Trump president wordt”, zegt Geert Gielens, hoofdeconoom bij Belfius Bank. “Dit is niet goed voor de wereldhandel en de economie in het algemeen.”

TvD

“Sinds Florida naar Trump ging, zijn de markten aan het kantelen”, stelt Gielens vast. “In Azië is de Niqei met 5 procent gedaald, de dollar glijdt weg, de peso glijdt weg, goud wordt meer waard. Dit is een echt Brexit-scenario. Geen van beide is goed voor handel en economie.”

De concrete gevolgen voor Europa, moest Trump president worden, zijn volgens Gielens voorlopig moeilijk te voorspellen. “We krijgen iemand aan het roer waarvan eigenlijk niemand weet welke dingen hij wil doen, zeker niet als het over Europa gaat. Zijn discours tijdens de campagne ging vooral over China en Mexico. Hoe dan ook vreest iedereen een serieuze beperking van de wereldhandel. De verwachting is dat hij de handelsverdragen met China en Mexico wil aanpassen. De vraag is of hij zijn land echt richting isolationisme wil leiden.”

Volgens Gielens is het grootste probleem echter dat hij onvoorspelbaar is. “ Dan is het ook moeilijk voor de economie om in te schatten welke richting het uitgaat met het beleid. De dollar zal wellicht in een depressie terechtkomen, wat betekent dat exporteren voor ons duurder zal worden. Wellicht zullen de markten zich na een tijdje wel herstellen, zeker als hij een bedrijfsvriendelijke politiek gaat voeren in zijn eigen land. Maar of dat goed is voor de staatsschuld is nog maar de vraag. Die ligt nu al hoger dan 100 procent en zal wellicht zal wellicht nog stijgen omdat hij grote infrastructuurwerken zal moeten uitvoeren om eigen mensen aan het werk te krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer