Direct naar artikelinhoud

Kroes keurt verbod op taxibedrijf Uber af

EU-commissaris Neelie Kroes is woedend over het verbod op het alter-natieve taxibedrijf Uber in Brussel. Kop van Jut is Brigitte Grouwels (CD&V), de Brusselse minister van Mobiliteit. 'Als de overheid in Brussel problemen heeft met Uber dan moet ze die dienst helpen aan de regels te voldoen.'

"Misschien moeten we haar voortaan de anti-mobiliteitsminister noemen". Neelie Kroes, EU-commissaris voor technologische vernieuwing, schoot gisteren fors uit haar krammen tegen Grouwels.

Op Newsmonkey, een online nieuwsdienst, liet Grouwels uitschijnen best tevreden te zijn met het verbod op Uber. Volgens haar is dat een "wild initiatief" dat het inkomen van 3.000 gezinnen bedreigt en de veiligheid van de gebruikers in het gedrang brengt.

"Dit beschermt geen jobs, Madame. Het is gewoon vervelend voor de mensen," reageerde een geprikkelde Kroes. Ze nodigde ontevreden Ubergebruikers uit om hun ongenoegen rechtstreeks te tweeten naar Grouwels.

Dwangsom

Het Amerikaanse onlinebedrijf Uber streek een paar weken geleden neer in de hoofdstad, tot grote ergernis van de taxichauffeurs. Na klacht van een taxibedrijf verbood een rechter Uber nog ritten in Brussel te organiseren. Per overtreding dreigt een dwangsom van 10.000 euro.

"Een verbod op Uber? Is dit ernst? Wat is dit voor een rechtssysteem?", haalt de Nederlandse commissaris op haar blog snoeihard uit tegen de beslissing. "Deze beslissing gaat niet over de bescherming van gebruikers. Het gaat over de bescherming van een taxikartel."

Grouwels zelf is verontwaardigd over Kroes' commentaar. "Het is niet gepermitteerd dat een ultraliberale excellentie denkt zo maar de regels aan haar laars te lappen. Brussel is best bereid om de regels aan te passen. Maar we gaan dat niet hals over kop doen omdat een groot kapitalistisch bedrijf (Uber, jcs) dat wil."