Direct naar artikelinhoud

Microsoft lonkt naar Yahoo!

De kans is groot dat het internetconcern Yahoo! grondig van gedaante wisselt. De eigenaar van 's werelds belangrijkste portaalsite werd al gecontacteerd door verschillende partijen. Zowel technologie- en mediagroepen als private equity onderzoeken wat ze met Yahoo! kunnen aanvangen.

Microsoft bestudeert een overnamebod op internetbedrijf Yahoo!. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van meerdere bronnen. In 2008 probeerde Microsoft al tevergeefs het bedrijf in te lijven. Ook een reeks andere private-equityspelers en technologiegroepen hebben hun oog laten vallen op Yahoo!

Het internetbedrijf speelt het spel mee. Het nam twee adviseurs (Goldman Sachs en Allen & Co) in de arm en stuurt financiële gegevens door naar de potentiële overnemers.

Yahoo!, rond de eeuwwisseling een van de succesvolste internetbedrijven, verliest marktaandeel en advertentie-inkomsten aan Google en Facebook. De herlancering van de internetreus mislukte. In twee jaar tijd daalde het reclameaandeel van Yahoo! in de VS van 16 naar 9,7 procent. Sinds CEO Carol Bartz begin september brutaal aan de deur is gezet, is Yahoo! op zoek naar een nieuwe identiteit.

De komende maanden zou er duidelijkheid moeten komen. Er wordt niet alleen gezocht naar een volledige verkoop, maar ook naar partnerschappen. Yahoo! werkt voor zijn zoekmachine nu al samen met Microsoft, dat misschien wel denkt aan een volledige fusie.

Nog een aantal namen van geïnteresseerde partijen komen steeds weer naar boven. Op kop staat Alibaba, een Chinese specialist in internethandel, en zijn CEO-oprichter Jack Ma. Vorige week zei die tijdens een voordracht op de Stanforduniversiteit "zeer geïnteresseerd" te zijn in Yahoo!.

Beide bedrijven kennen elkaar erg goed. Yahoo! heeft een belang van 40 procent in het Chinese bedrijf. Maar de verstandhouding is beneden alle peil omdat Carol Bartz ruzie maakte met Alibaba. Ze weigerde te praten over de verkoop van het belang in Alibaba. Ma maakt er geen geheim van dat hij Yahoo! graag zou uitkopen. De investering van Yahoo! in het succesvolle bedrijf is bijna 13 miljard dollar (9,8 miljard euro) waard. Dat is 70 procent van Yahoo!'s totale marktkapitalisatie (18 miljard dollar). In zijn topjaren was Yahoo! tien keer zoveel waard.

Volgens diverse bronnen zou Ma voor beide scenario's (gedeeltelijk dan wel volledige overname van Yahoo!) de hulp krijgen van de private-equitygroep Silver Lake. Ook die groep werd al meermaals gelinkt aan Yahoo! Volgens Amerikaanse technologieanalisten zullen ook andere bieders met elkaar in consortium gaan. Na een overname van Yahoo! zou het bedrijf dan in stukken worden geknipt en onder elkaar verdeeld.