Direct naar artikelinhoud

Bestand of niet, BOKO HARAM blijft kidnappen

Op vrijdag 17 oktober kondigde de Nigeriaanse regering aan dat Boko Haram na een vers onderhandeld staakt-het-vuren de 219 ontvoerde schoolmeisjes meteen vrij zou laten. Maar ruim tien dagen later blijft het lot van de meisjes hoogst onzeker. In plaats van hen te laten gaan, ontvoerde de terreurorganisatie tientallen andere Nigeriaanse meisjes én jongens.

Vorige week donderdag werden bij een reeks aanvallen in het noordwesten van Nigeria minstens dertig jongens en meisjes door strijders van de terreurgroep Boko Haram ontvoerd en 17 anderen gedood. Dat werd zondag bekendgemaakt door Alhali Shettima Maina, hoofd van het getroffen district Mafa. "De aanvallers vielen het dorp Ndongo binnen", zei hij. "Na het moorden namen ze alle jongens vanaf dertien en alle meisjes vanaf elf jaar mee." Eerder hadden de islamisten van het aan Islamitische Staat gelieerde Boko Haram ('Westers onderwijs is verboden') zestig vrouwen ontvoerd uit christelijke dorpen.

Het nieuws over de recente ontvoeringen volgt ruim een week na de aankondiging, op vrijdag 17 oktober door de Nigeriaanse opperbevelhebber Alex Badeh, dat de regering een staakt-het-vuren met Boko Haram bereikt had. Vlak na Badehs verklaring kondigden hoge regeringsvertegenwoordigers aan dat de 219 schoolmeisjes die in de nacht van 14 op 15 april uit hun kostschool in Chibok ontvoerd werden, binnen een paar dagen vrij zouden zijn.

Politieke opposanten reageerden wantrouwig. Ze zagen het als een poging van president Goodluck Jonathan en diens regerende Peoples Democratic Party (PDP) om met een 'succesverhaal' de campagne voor de verkiezingen van begin volgend jaar in gang te schieten. Het wantrouwen tegenover het staakt-het-vuren groeide ook bij veel gewone Nigerianen toen bekendraakte dat Boko Haram op zaterdag 18 oktober drie dorpen was binnengevallen en acht mensen gedood en een onbekend aantal anderen ontvoerd had. Het ongeloof nam nog toe toen de Amerikaanse regering liet weten dat ze een staakt-het-vuren niet kon bevestigen.

'Verlangen naar vrede'

Volgens de Nigeriaanse overheid blijft het vredesakkoord met Boko Haram onverminderd van kracht. De recente ontvoeringen en moorden schrijft ze op rekening van 'dievenbendes die zich als islamistische strijders voordoen'. Dat beweert ook Mallam Danladi Ahmadu, een zelfverklaarde secretaris-generaal van Boko Haram die in buurland Tsjaad de vredesonderhandelingen met de regering van Goodluck Jonathan voert. Ahmadu liet afgelopen vrijdag zelfs weten dat de 219 ontvoerde schoolmeisjes op maandag 27 oktober, gisteren dus, vrijgelaten zouden worden.

De Nigeriaanse mensenrechtenactivist Shehu Sani vreest dat Ahmadu niets bij Boko Haram in de pap te brokken heeft. Sani voerde eerder zelf onderhandelingen over de vrijlating van de meisjes. "Mijn bronnen binnen de organisatie hebben nog nooit van 'secretaris-generaal' Mallam Danladi Ahmadu gehoord", zegt hij. "Een staakt-het-vuren kan trouwens alleen door Boko Haram-leider Abubakar Shekau afgekondigd worden en niet door een 'afgevaardigde'. De regering beweert dat Boko Haram het strijden moe is en 'verlangt naar vrede'. Dat staat in schril contrast met een recente video waarin Shekau de Nigeriaanse regering nog meer moord en doodslag belooft."

Uitgehuwelijkt

Sinds 2009 kidnapte Boko Haram 500 meisjes en vrouwen in het noorden van Nigeria. Gisteren publiceerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het rapport Those Terrible Weeks in Their Camp, met dertig getuigenissen van vrouwen die tussen april 2013 en april 2014 ontvoerd werden en konden ontsnappen. Onder hen ook twaalf schoolmeisjes uit Chibok. Volgens HRW heeft Boko Haram het vooral gemunt op studentes en op christelijke meisjes. De meeste meisjes werden na hun gedwongen bekering uitgehuwelijkt aan Boko Haram-jihadi's. "Elke nacht verkrachtte hij me", getuigt een tienermeisje dat eerst weigerde het bed te delen met haar kersverse 'bruidegom', een dertigjarige strijder. Toen hij dreigde haar te vermoorden, liet ze hem zijn gang gaan. "Ik had nog nooit seks gehad. Ik huilde. Het was heel pijnlijk."