Direct naar artikelinhoud

Cumulkampioen is nog geen salariskampioen

Gewezen sp.a-burgemeester van Tienen, Marcel Logist, is cumulkampioen 2015. Al stelt die titel niet zoveel voor: heel wat politici verzuimen nog altijd om hun bijjobs aan te geven. En het is niet omdat je er veel hebt, dat je er ook veel aan verdient.

De lijst met mandaten van politici is gisteren in het Staatsblad verschenen. Mandatarissen - van ministers en burgemeesters tot gemeenteraadsleden - moeten elk jaar al hun mandaten aangeven aan het Rekenhof en onder gesloten omslag hun vermogen.

Al zondigen ook dit jaar een heleboel politici tegen deze wettelijke verplichting. Bijna tweehonderd gaven hun mandaten niet op en nog eens zestig hebben hun vermogen niet aangegeven. Onder hen ook Ferry Comhair, de woordvoerder van financiënminister Johan Van Overtveldt. "Een vergetelheid omdat ik begin dit jaar mijn schepenmandaat heb neergelegd", laat hij weten vanop vakantie.

Van de mandatarissen die wel in orde zijn, heeft Logist het meest aantal betaalde mandaten. De sinds kort ex-burgemeester van Tienen combineerde vorig jaar dertig functies. Op de tweede plaats staat Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis met zestien betaalde mandaten. Andere bekende namen bovenaan de lijst zijn de Limburgse Frieda Brepoels (N-VA), de ex-burgemeester van Oostende Jean Vandecasteele (sp.a) en de Gentse liberaal Geert Versnick. Hij kwam onlangs in opspraak door mogelijke belangenvermenging in de Optima-affaire.

Nodig voor sociaal overleg

Wanneer ook de niet-betaalde mandaten in rekening worden gebracht, staat Bram Van Braeckevelt, de groene fractieleider in de Gentse gemeenteraad, bovenaan. Hij cumuleerde vorig jaar 56 mandaten waarvan 13 tegen betaling. "Naast mijn politieke functie als gemeenteraadslid heb ik nog een gewone job als syndicaal woordvoerder in een aantal sectoren", reageert Van Braeckevelt. "Dit betekent dat ik automatisch in een hele reeks paritaire (sub)comités en sociale fondsen zetel. Dat is nodig voor goed sociaal overleg."

Cumuleo, de waakhond van de politieke cumulering, probeert ook na te gaan hoeveel politici betaald krijgen voor hun mandaten. Iets wat het Rekenhof niet bekend maakt. Op de website van Cumuleo verzamelt Christophe Van Gheluwe al bijna tien jaar info hierover.

Sinds gisteren staan de lonen van alle burgemeesters en schepenen in ons land online. Bart De Wever, de N-VA-burgemeester van Antwerpen, en Daniël Termont, de sp.a-burgemeester van Gent, voeren de rangschikking aan. Ze verdienen elk 130.000 euro bruto per jaar.

In het duister tasten

In hun kielzog volgen hun Brusselse PS-collega Yvan Mayeur en hun Luikse PS-Collega Willy Demeyer, met 129.400 euro bruto per jaar. Wie de sjerp draagt in een stad zoals Aalst (Christoph D'Haese) of Leuven (Louis Tobback) verdient zowat 120.600 euro bruto per jaar.

'Cumulkampioen' Logist verdiende als burgemeester van Tienen 80.597 euro bruto per jaar. Hoeveel Logist daarnaast nog ontving voor zijn andere functies staat niet vermeld. "Ik werk hieraan. Binnen enkele maanden hoop ik ook de bedragen te kunnen geven voor de verschillende mandaten", vertelt Van Gheluwe, de man achter Cumuleo, die in het dagelijkse leven IT'er is. "Maar dit is een enorm werk."

Voorlopig blijft het dus wat in het duister tasten. Logist is als 'cumulkampioen' niet per definitie ook de grootverdiener van alle politici. Het zou zo goed kunnen dat politici met 'slechts' drie bestuursmandaten, maar drie dik betaalde, meer verdienen.