Direct naar artikelinhoud

Pech voor Hollande: Sauvage blijft in cel

Jacqueline Sauvage (68), in Frankrijk uitgegroeid tot symbool van alle slachtoffers van huiselijk geweld, moet dan toch in de cel blijven. President Hollande had haar gratie verleend, maar rechters houden haar vrijlating tegen.

Een hof in Melun (bij Parijs) bepaalde dat zij haar straf van tien jaar moet uitzitten. Dit ondanks de presidentiële - voorwaardelijke - gratie. Het zou betekenen dat Sauvage nog zo'n acht jaar blijft opgesloten. Zij ging in het najaar van 2014 de gevangenis in.

De rechterlijke uitspraak zal vrijwel zeker leiden tot ophef. Sympathisanten zien Sauvage als slachtoffer van een brute echtgenoot. Een petitie voor haar vrijlating werd op Facebook ondertekend door 400.000 Fransen.

Sauvage, afkomstig uit het dorpje Selle-sur-le-Bied, werd naar eigen zeggen met grote regelmaat mishandeld door haar man. Ze beschreef haar 47-jarige huwelijk als een hel. Op een middag in september 2012 ging ze naar bed nadat ze slaappillen had genomen. Haar echtgenoot Norbert kwam thuis, trapte de deur in, sloeg haar en liet haar een maal klaarmaken. Toen hij met een glas whiskey op het terras ging zitten, nam ze een jachtgeweer en schoot ze hem drie keer in de rug.

Eind 2015 werd Sauvage in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel. De rechters verwierpen haar beroep op zelfverdediging omdat ze nooit aangifte had gedaan en al die tijd bij haar man was gebleven. Het vonnis leidde tot woedende reacties en druk op Hollande om gratie te verlenen. De president maakte bij uitzondering gebruik van deze bevoegdheid.

De rechters die vrijdag uitspraak deden, vinden dat Sauvage niet mag worden vrijgelaten. Hiermee volgden ze het advies van een commissie die een medisch en psychologisch onderzoek had gedaan en de vrijlating had afgeraden. Volgens het vonnis beschouwt Sauvage zichzelf uitsluitend als slachtoffer en laat ze na haar eigen rol in de gebeurtenissen en haar eigen psychisch functioneren onder ogen te zien.

Het Openbaar Ministerie, dat de vrouw in eerste instantie met succes vervolgde, is het hier niet mee eens en gaat in beroep om haar alsnog vrij te krijgen.