Direct naar artikelinhoud

Links, rechts, ongrijpbaar is hij

Lionel Messi (29) gooide zondagavond de titelstrijd in Spanje open met een glansprestatie en twee goals in Bernabéu. Barcelona versloeg er rivaal Real Madrid met 2-3 in blessuretijd. Voetbalromanticus Johan Boskamp ziet de pure klasse in de 29-jarige Argentijn weer bovendrijven.

Ik heb zondagavond geweldig genoten van Lionel Messi, na een periode waarin het allemaal wat minder was. Je mag niet vergeten dat de hoogtijden van Messi zich afspeelden in het Barcelona van Xavi, toen hij omringd was met andere voetballers dan nu. Hij speelt nu in een andere positie. In Madrid was hij fenomenaal in een vrije rol. Ik vergelijk niet graag voetballers uit verschillende periodes, maar in deze tijd heb ik er nog niet één gezien die in zijn buurt komt. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit.

Ronaldo vind ik ook fantastisch, maar hij is een ander type voetballer. Ronaldo moet er ontzettend hard voor werken, bij Messi is het allemaal zo puur. Hij heeft ook een mindere periode gekend, maar naar het schijnt is hij ook maar een normale mens. Voor iemand als hij ga je voetbal kijken. Dat heb ik nu ook met die Mbappé van Monaco, of met Tielemans en Dendoncker die fantastisch doorbreken bij Anderlecht.

Iniesta zegt dat de grootheid van Messi is dat hij niet stopt met je te verrassen. Dat is ook zo. Hij heeft er 31 ingeschoten in de Spaanse competitie, maar in de toekomst zie ik hem een pak assists geven. Messi is teruggezakt van de punt naar het middenveld, zoals Johan Cruijff dat ook heeft gedaan bij Barcelona. Van daaruit kan hij geweldig voetballen omdat hij steeds twee of drie stappen vooruit denkt. Soms zeggen mensen: 'Hij is weer aan het wandelen.' Maar dan zie je dat koppie van links naar rechts bewegen, dan is hij al aan het uitkijken waar hij moet zijn. En daar komt hij ook steeds.

Messi maakt zichzelf ongrijpbaar door twee of drie keer de bal te raken op een vierkante meter. Een keer met links, een keer met rechts, een keer binnenkant, een keer buitenkant. Dat maakt het zo moeilijk om op hem te verdedigen. Je weet als verdediger nooit wat hij zal doen. Je gaat mee in zijn beweging en bent gezien. Dat overkwam Carvajal bij de eerste goal in Madrid; je ziet hem een gat in de lucht trappen.

Hij werd voortdurend heel zwaar aangepakt. Marcelo gaf hem een koek en wat Ramos deed, kan eigenlijk niet. Gelukkig was Messi los, want als Messi op die voet staat, breekt hij zijn poot. Maar ergens kan ik die Ramos ook wel begrijpen: als je iedere keer voor lul wordt gezet, zou ik hem uiteindelijk ook een pegel geven.

Het was een hele tijd minder, vorige week tegen Juventus is Messi bijna niet aan de bal geweest. Maar toen hij in Madrid het veld opkwam, zag ik weer dat bekkie van vroeger: hij was scherp en geconcentreerd. Hij speelde ook zo fanatiek, je zag hem jagen op de tegenstander en de bal. Dat had hij een tijd niet gedaan.

Als Messi zo blijft voetballen, kan hij misschien nog een beslissende rol spelen in de titelstrijd in Spanje, al ga ik er toch van uit dat Real Madrid het uiteindelijk zal halen. Ze moeten nog wel naar Celta de Vigo, dat is een kloteploeg voor hen. Real zit ook niet in zijn beste periode, net als Barcelona tegen Juventus werden zij ook helemaal weggespeeld door Bayern. Maar Ronaldo maakte toch het verschil, ook al waren er twee offsidegoals bij. Ik ga ervan uit dat Cristiano dat ook in de volgende wedstrijden nog zal doen. Maar als Messi zo blijft spelen, is het wel elke keer genieten.