Direct naar artikelinhoud

Levenslang voor China's meest gezochte crimineel

De man die ooit werd beschouwd als China's meest gezochte misdadiger is veroordeeld. Hij krijgt levenslang voor miljardensmokkel en omkoping.

Het vonnis vormt de afsluiting van een corruptiezaak die de hoogste kringen van de Communistische Partij bereikte en leidde tot een jarenlange strijd om uitlevering van de verdachte.

Lai Changxing (53) werd vrijdag veroordeeld door een rechtbank in de zuidelijke havenstad Xiamen. Al zijn persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen. Lai werd schuldig bevonden aan het omkopen van overheidsfunctionarissen en het smokkelen van auto's, sigaretten, olie en textiel. Hij leidde het lucratieve smokkelnetwerk vanuit Xiamen en gebruikte daarvoor zijn onderneming, de Yuanhua Group, als dekmantel.

Leven vol luxe

Zijn fortuin zette hij in om de bescherming van machtige politici te kopen. Overheidsdienaren werden getrakteerd op drank en prostituees. Op het hoogtepunt van zijn macht leidde Lai een leven vol luxe en verplaatste hij zich met een gepantserde Mercedes Benz.

Eind jaren negentig viel hij na een grootschalig politieonderzoek door de mand en het schandaal dat toen losbarstte, besmette tal van politici. Onder hen was een onderminister van politie, die tot een voorwaardelijke doodstraf werd veroordeeld. Tal van ambtenaren en andere bureaucraten zijn in verband met deze zaak gearresteerd. Zeker twee betrokkenen zijn ter dood gebracht.

Lai vluchtte in 1999 naar Canada, waar hij zich twaalf jaar met succes wist te verzetten tegen uitlevering aan zijn vaderland. Hij voerde aan dat hij in China zou worden gemarteld en geëxecuteerd. Canada verbiedt gewoonlijk de uitlevering van buitenlanders die met de doodstraf worden bedreigd.

De zaak zette de diplomatieke relatie tussen China en Canada onder druk. Chinese leiders vreesden dat Lai de namen van meer vooraanstaande politici zou noemen. Nadat Peking de Canadese autoriteiten had beloofd dat de verdachte niet zou worden geëxecuteerd, werd Lai vorig jaar overgedragen aan China.