Direct naar artikelinhoud

Kaaimantaks bijt Van Overtveldt

De regering viseert met de kaaimantaks de inkomsten uit buitenlandse constructies. Maar het interesseert haar niet of dat geld zwart is of niet. Dat zeggen oppositiepartijen sp.a en Groen. Minister Van Overtveldt ontkent, maar hoe dan ook: hij (en de hele regering) moet oppassen voor het etiket 'rijkenvriend'.

Sp.a'er John Crombez, de vorige staatssecretaris voor Fraudebestrijding, spreekt van een kaaimantaks zonder tanden. "Als wij zeggen dat deze regering niet aan fraudebestrijding doet, verdedigt ze zich altijd met de kaaimantaks die er zou komen. Maar nu zou die informatie niet gebruikt mogen worden voor controles." Crombez vraagt zich af wie deze regeling moet beschermen? "Elke maand wordt de boodschap gegeven aan grote fraudeurs dat ze zich niet te veel zorgen moeten maken."

Met de kaaimantaks - of doorkijktaks - wil de regering door buitenlandse constructies heen kijken om het kapitaal te belasten dat erachter zit. Het kapitaal dat in zo'n constructie verstopt zit, is niet per se zwart, maar dat kan wel het geval zijn. Het zou echter niet de bedoeling zijn dat de fiscus dat gaat onderzoeken, meldde De Standaard gisteren. De krant kon het wetsontwerp voor de taks inkijken.

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) weerlegt dit. Als er fiscale inbreuken worden vastgesteld via de kaaimantaks, zijn extra controles uiteraard niet uitgesloten, klinkt het. De fiscus beschikt hiervoor over alle noodzakelijke middelen. Van Overtveldt benadrukt ook dat conclusies trekken op basis van een voorlopig ontwerp, voorbarig is. "Het voorbereidende werk is nog volop aan de gang."

Vuurproef

Het is niet de eerste keer dat de regering - terecht of onterecht - aanzien wordt als een waterdrager voor de vermogenden en fraudeurs. Begin deze week nog trok sp.a naar de Raad van State tegen de nieuwe richtlijn voor regularisatie van zwart geld. Volgens Johan Vande Lanotte zijn de boetetarieven daarin systematisch lager dan de wettelijke tarieven. Versta: fraudeurs krijgen een korting van de regering.

Hoewel Van Overtveldt de argumentatie van Vande Lanotte relatief makkelijk weerlegt, moet hij stilaan beseffen dat een slechte perceptie een zeer moeilijk te bekampen vijand is. Als de regering iets moet vermijden, dan is het dat naast het etiket van 'kibbelkabinet' nog dat van 'rijkenregering' komt. Eens zo'n etiket op je plakt, krijg je het nog amper weg. Vraag dat maar aan de 'belastingregering-Di Rupo'.

Het 'goede' nieuws is dat er een moment aankomt om deze beeldvorming te keren. Begin volgende maand staat de discussie over een bijkomende tax shift op de agenda. Nu is de belastingverschuiving naar kapitaal, waar vooral CD&V lang op aandrong tijdens de onderhandelingen, maar mager. Verder dan de kaaimantaks op offshoreconstructies, een hogere beurstaks en een bijdrage van de banken gaat het niet. Door de vele Leaks-schandalen is de maatschappelijke gevoeligheid voor het thema de laatste maanden sterk gegroeid. De regering heeft binnenkort de kans/verplichting om te bewijzen dat ze tegemoet komt aan dat gevoel.