Direct naar artikelinhoud

Geert Bourgeois trekt West-Vlaamse Kamerlijst voor N-VA

Ingrid Lieten heeft een trend gelanceerd: een Kamerlijst trekken en er meteen bij vertellen dat je Vlaams minister blijft. Hoogstwaarschijnlijk doet haar collega Geert Bourgeois net hetzelfde.

Hij zou van zijn partij het West-Vlaamse lijsttrekkerschap krijgen voor de Kamer, maar blijft na de verkiezingen gewoon op post als regionaal minister en viceminister-president.

Ontgoocheld door het lijsttrekkerschap van Bourgeois heeft uittredend parlementslid Els De Rammelaere beslist om niet meer terug te keren naar de Kamer. Dat werd haar ook niet echt gegund door het nationaal kiescollege. Het provinciaal kiescollege had voorgesteld om haar op de tweede plaats te positioneren, maar het nationaal kiescollege ging daar tegenin. Quasi unaniem, met 36 van de 38 stemmen, verwierp het college dat voorstel voor de West-Vlaamse lijst.

Als de partijraad vanavond akkoord gaat met het voorstel van het nationaal kiescollege, zal niet De Rammelaere, maar Daphne Dumery de tweede plaats innemen. Dumery leidt de plaatselijke afdeling van N-VA in Blankenberge. “De Rammelaere schoot echt tekort als Kamerlid”, luidt het. “Wij willen een zo sterk mogelijke fractie. En Daphne is een zeer goede juriste.”

De Rammelaere is zwaar ontgoocheld en zegt dat het er bovenarms op zit in West-Vlaanderen. “Ik ben ontzettend ontgoocheld. Nooit heb ik opmerkingen gekregen over mijn werk in de Kamer, nooit heb ik gehoord dat ik tekortschoot. Niemand heeft mij trouwens op de hoogte gebracht van dit nieuws. Ik ben totaal gedegouteerd door dit gebrek aan menselijk respect. Vooral omdat ik Geert (Bourgeois) altijd hard gesteund heb, ook toen de N-VA in het verleden met de kiesdrempel flirtte.”

Aan de top van de partij wordt formeel tegengesproken dat De Rammelaere onheus behandeld is en dat er ongenoegen heerst over het Bourgeois’ lijsttrekkerschap. Enkel haar eigen afdeling is boos omdat ze niet meer in de Kamer zal zetelen en nam ontslag uit het arrondissementeel bestuur. N-VA vond dat ze niet anders kon dan Bourgeois uitlenen voor de nationale kiescampagne, omdat met Yves Leterme, Vincent Van Quickenborne en Jean-Marie Dedecker zware tegenstanders in de ring komen te staan. (TP)