Direct naar artikelinhoud

'Corruptie onderzoeken? Geen tijd'

De corruptie in het Engelse voetbal valt haast niet te bestrijden. Dat heeft bondsvoorzitter Greg Clarke gezegd. Hij reageerde hiermee op nieuwe onthullingen over financiële malversaties in de rijkste competitie ter wereld, de Premier League.

Acht managers, van wie er twee nog actief zijn, hebben volgens voetbalmakelaars smeergeld aangenomen. De onthulling volgt op het vertrek van bondscoach Sam Allardyce, die in de problemen was geraakt door zijn hebzucht.

In deel twee van de serie Voetbal te koop heeft The Daily Telegraph zich gericht op het aannemen van steekpenningen ('bungs') door topmanagers. Volgens die in het geheim gefilmde zaakwaarnemers is het een gangbare praktijk aan het worden. De Italiaan Pino Pagliari noemde de corruptie in Engeland zelfs erger dan in eigen land, hetgeen geen geringe prestatie is. Geconfronteerd met de opnamen zei de Italiaan dat het allemaal "pure fantasie" is.

Een agent met de toepasselijke naam Dax Price zei dat "corruptie in het Engelse voetbal je aanstaart". Zijn collega Scott McCarvey, een oud-speler van Manchester United, ratelde een lijstje namen van managers af die geld onder de tafel accepteren. The Daily Telegraph, dat tien maanden heeft gewerkt aan het onderzoek, heeft de weergaven van de interviews doorgespeeld aan de autoriteiten en later deze week zal het enkele namen openbaar maken, compleet met videobeelden.

Match of the Day-presentator Gary Lineker heeft de politie opgeroepen om de corruptie te onderzoeken, maar die kans is niet groot. Bondsvoorzitter Clarke heeft al gezegd dat hij de politie niet wil opzadelen met extra werk. "De politie is echt, echt, echt heel druk en de prioriteit is ons in leven houden tegen mensen die ons willen doden", zei de bestuurder. De zaak kan interessant zijn voor de fiscus omdat sommige managers het geld naar Zwitserse rekeningen sluisden.

Allardyce 'vlucht' naar Benidorm

Wat de FA wel kan doen, is betrokkenen hard straffen die zich hebben misdragen. Dat ondervond Allardyce, die in totaal 67 dagen bondscoach is geweest. Voor zijn woning in Bolton stond hij de pers te woord. 'Big Sam' gaf toe dwaas te hebben gehandeld en zei dat hij een oude vriend een plezier had willen doen, een van zijn adviseurs. "Entrapment heeft gewonnen", zei hij, refererend aan een gangsterfilm met Sean Connery.

Terwijl de ontslagen Engeland-manager met vakantie gaat naar zijn villa in Benidorm - in zijn memoires omschreven als zijn beste investering - onderzoekt Cardiff City de gang van zaken bij de verhuur van Ravel Morrison, twee jaar geleden, aan Allardyce's West Ham United. Dat zou gepaard zijn gegaan met illegale geldstromen. Ook bij deze transfer was Pagliari betrokken, ondanks het feit dat hij wegens fraude niet in de voetballerij mag werken.