Direct naar artikelinhoud

Zimbabwe organiseert controversiële diamantveiling

Zimbabwe is begonnen met het veilen van grote aantallen ongeslepen diamanten. De veiling is controversieel, omdat de diamanten uit een gebied komen waar volgens mensenrechtengroepen 200 personen zijn omgebracht door militairen, vrouwen worden verkracht en kinderen tot dwangarbeid worden gedwongen.

Buitenlandse kopers zijn gisteren in Zimbabwe aangekomen voor de eerste toegestane verkoop van diamanten uit de oostelijke Marangevelden. Het verbod werd onlangs opgeheven. De kopers komen uit onder meer de Verenigde Staten, Libanon, Israël en Rusland. De internationale bloeddiamantenwaakhond Kimberley Process bepaalde vorige maand dat Zimbabwe weer op beperkte schaal diamanten mag exporteren, nadat het Zimbabwaanse leger zou zijn gestopt met de mishandeling van personeel in diamantmijnen. Het Afrikaanse land kwam op een zwarte lijst te staan, omdat sinds 2008 het vermoeden rees dat het land schuldig was aan grove schendingen van de mensenrechten bij de winning van diamanten.

Volgens de Zimbabwaanse regering heeft het land 4,5 miljoen karaat aan diamanten in voorraad. De verkoop ervan zou meer dan 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro) kunnen opbrengen, meer dan de helft van het jaarbudget van het land. Verschillende mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen deze nieuwe verkoop van diamanten. Zo heeft de ngo Human Rights Watch in juni nog melding gemaakt van nieuwe schendingen van mensenrechten.