Direct naar artikelinhoud

Autodelen Cambio telt 15.000 gebruikers

Op 13 mei 2002 opende Cambio het eerste station voor autodelen in Namen. Tien jaar en een kleine vier maanden later viert de organisatie in België de 15.000ste gebruiker van een gedeelde wagen.

De deelnemers beschikken over 475 voertuigen bij 200 afhaalpunten in heel het land. Voertuigen worden gereserveerd via internet of telefoon, afgehaald aan een standplaats en na gebruik teruggebracht. Cambio wil tegen eind dit jaar aanwezig zijn in alle Vlaamse centrumsteden. Diest kreeg eerder dit jaar al een afhaalpunt, binnenkort volgen ook de gemeentes Aalst en Dendermonde.

Het gebruik van gedeelde wagens neemt jaarlijks toe met ongeveer 25 procent. Voorlopig blijft Cambio het populairst in Brussel, waar het project in 2003 van start ging. De negentien hoofdstedelijke gemeenten tellen samen liefst 8.269 gebruikers.

In Vlaanderen nemen meer dan 4.700 mensen deel. Met ongeveer 1.750 gebruikers is Gent de koploper, gevolgd door Antwerpen (circa 1.100) en Leuven (694). Als het aan Cambio ligt, moet vooral 't Stad overstag gaan voor autodelen. Het bedrijf mikt tegen midden 2015 op 2.500 tot 3.000 gebruikers in Antwerpen.

Karen Van Holm

35 jaar

Gebruiker sinds acht jaar

"Het is gemakkelijk en goedkoop. In de portemonnee ben ik een stuk beter af met Cambio dan met een eigen wagen. Daarbij voel ik me meer op mijn gemak. Een eigen auto parkeren in de drukke stad is niets voor mij. Door het afhaalpunt heb ik minder parkeerstress."

Ann Soetaert

43 jaar

Gebruiker sinds twee jaar

"Voor mij staat het gemak voorop. Afhankelijk van de situatie kan ik een auto kiezen die er bij past. Als ik op reis ga, reserveer ik een auto een half jaar op voorhand. Je kunt tot vijf minuten van tevoren reserveren, maar vaak ben je te laat. Uitstapjes moet ik dan ook beter plannen."

Anne Botte

39 jaar

Gebruiker sinds drie jaar

"Het autodelen is zeer flexibel en ook simpel te gebruiken. Reserveren kan op elk moment via de website. Buiten mijn werk gebruik ik Cambio ook voor mijn wekelijkse boodschappen."

Frederik Verstraeten

24 jaar

Gebruiker sinds acht maanden

"Je hebt minder last van files door het autodelen. Ik gebruik voor het eerste deel van mijn reis de trein en stap ter plekke over op een wagen van Cambio."

Wieland Wuyts

27 jaar

Gebruiker sinds anderhalf jaar

"Ik probeer hetzelde te doen als mijn collega Frederik. Maar doordat wij samenwerken met architecten en ingenieurs moeten we vaak op afgelegen werven zijn. Dan komt Cambio goed uit, want met het openbaar vervoer zijn die plekken haast onbereikbaar."

Jonas Feys

27 jaar

Gebruiker sinds twee jaar

"Cambio maakt mijn leven een stuk gemakkelijker. Ik hoef me geen zorgen te maken over het onderhoud of de verzekering, maar kan wel een auto gebruiken wanneer ik dat wil. Ik heb al gemerkt dat je bewuster omgaat met autorijden. Als je zelf een wagen bezit, maak je veel meer kilometers."