Direct naar artikelinhoud

Nabestaanden van Michael Jackson worden slapend rijk dankzij King of Pop

Vandaag ligt de nieuwe Michael Jackson in de winkels. Die werd opgebouwd rond ruwe demo’s van de King of Pop en stokoude opnames die nooit eerder het daglicht zagen. Op hetzelfde ogenblik brengt Ubisoft een computerspel uit waarin Jacksons bekendste videoclips in animatievorm werden gegoten, en intussen worden plannen gesmeed om Thriller naar een volwaardige 3D-bioscoopfilm te vertalen. Intussen verschijnen aan de lopende band verzamelde werken van de betreurde artiest.

Platenfirma Sony keerde eerder dit jaar de monstersom van 250 miljoen dollar uit aan de familie van de King of Pop, om de komende zeven jaar tien platen uit te brengen. Deze tien nieuwe platen zouden een mix worden van eerder uitgegeven songs en ‘nieuw’ materiaal. Naar verluidt zou Jackson genoeg songs nagelaten hebben voor minstens drie cd’s.

Jacksons broers Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Randy zitten zelf echter ook niet stil - in tegenstelling tot het voorbije decennium. In februari pakken ze uit met hun eigen kledinglijn die de Jackson Five heet, en die gebaseerd is op de kostuums uit oude videoclips. Wrang detail? Het idee ontstond al een week na de begrafenis van Michael.

Daarnaast bereiden de broers ook een tour als The Jackson 5 voor, waarbij ze een vervanger(!) zouden zoeken voor de King of Pop. Een mens zou zich haast gaan afvragen waarom precies Michael ‘Wacko Jacko’ genoemd werd.

Las Vegas

Maar ook in devotere kringen hebben “intieme vrienden” al geprobeerd om een graantje mee te pikken: nauwelijks enkele weken na de dood van Jackson bracht rabbijn Shmuley Boteach een boek uit met transcripties van persoonlijke gesprekken die hij voerde met de ster.

Onder impuls van de erven Michael Jackson zet Cirque du Soleil volgende herfst de schouders onder een voorstelling die gebaseerd is op de muziek en figuur van Michael Jackson. Het theater- en dansgezelschap wil een grote tournee ondernemen, om een jaar later permanente zaalshows te organiseren in de MGM Mirage Las Vegas. De erven Jackson strijken bovendien geld op elke keer de naam Michael Jackson ergens aan gekoppeld wordt, en laten zichzelf slapend rijk worden dankzij de talloze hommages en tv-shows als Move Like Michael Jackson of My Name Is Michael, die in het teken staan van hun betreurde cashkoe. Ook halen Jacksons nabestaanden riante sommen uit merchandise en tickets voor de postuum uitgebrachte concertfilm This Is It. En dan zwijgen we nog over de lucratieve verkoop van memorabilia die werd opgezet: gisteren werd alweer bekend dat een handschoen die Jackson droeg tijdens de Bad-tournee maar liefst 330.000 dollar (246.000 euro) opleverde op een veiling.

Die intense drainage van Michael Jacksons nalatenschap bleef natuurlijk niet zonder gevolgen. Bij leven en welzijn haalde Jackson nooit de top 100 van Forbes’ jaarlijkse lijst van rijkste mensen ter wereld, maar postuum maakt hij wél zijn opwachting. Op de eerste plaats zelfs! Met een slordige 275 miljoen dollar verdiende hij - excuseer: zijn erfgenamen en inventieve melkers - vorig jaar méér dan de twaalf overleden sterren samen die hem opvolgden in de lijst, onder wie Elvis Presley, J.R.R. Tolkien, Jimi Hendrix en John Lennon. Zelfs levende grootverdieners als Lady Gaga, Beyoncé, Madonna en Jay-Z komen samen niet aan het fortuin dat de erven Michael Jackson vorig jaar opstreken.

Geschrapt uit testament

Joe Jackson - die door Jackson moedwillig uit zijn testament werd weggelaten - strijdt daarom al sinds het overlijden van zijn zoon om de erfenis. De 81-jarige vader werd evenwel in zijn ongelijk gesteld in hoger beroep, en zoekt om die reden zijn heil in het procederen tegen Conrad Murray, de lijfarts van Jackson die de fatale overdosis zou toegediend hebben.

Net door het aanhoudende uitmelken van Jackson gaan steeds meer stemmen op om diens erfenis met grotere zorg te benaderen: zo geeft Akon, Jacksons muzikale partner in 2007, toe dat heel wat van zijn collaboraties met Jackson het daglicht beter nooit zien en hij zelfs overweegt om ze te verbranden om erger te voorkomen. Ook Will.i.am, die als producer met Jackson werkte, huivert bij de huidige gang van zaken. “Respectloos,” noemt hij de postume plaat Michael (waarop Akon speelt!). “Jackson was een perfectionist, wiens songs af waren wanneer hij zélf zei dat ze af waren. Wie dit doet met zijn erfenis, zorgt ervoor dat hij zich onophoudelijk wentelt in zijn graf.”