Direct naar artikelinhoud

Dode postduif met gecodeerd bericht uit WO II gevonden

Codekrakers van de Britse inlichtingendienst zijn bezig met het ontcijferen van een bericht dat op D-day door Britse troepen vanuit Normandië per postduif naar Engeland werd verstuurd. De duif raakte echter bekneld in een schoorsteen.

Een 74-jarige inwoner van het vlak onder Londen gelegen dorpje Bletchingley trof de resten van de oorlogsduif aan bij een verbouwing van zijn open haard. Aan een van de pootjes zat een rode capsule met een opgerold briefje waarop een cryptische code stond. De boodschap bestaat uit 27 codes van ieder vijf cijfers of letters. Het moet een topgeheim zijn geweest, omdat 'duivenberichten' tijdens de oorlog doorgaans in gewone taal werden opgesteld.

De duif, met codenaam 40TW194, werd op 6 juni 1944 door een luchtmachtofficier gelost. Hoogstwaarschijnlijk was het diertje op weg naar het nabijgelegen stadje Reigate, vanwaaruit veldmaarschalk Bernard Montgomery D-day coördineerde. De vier jaar oude postduif moet uitgeput zijn geraakt en de schoorsteen hebben uitgekozen als rustplaats.

De resten van het diertje met het bericht zijn een mooie aanwinst voor de curator van Pigeons at war, een vaste tentoonstelling in Bletchley Park. De postduif behoorde tot de National Pigeon Service van de Britse luchtmacht. Net als bij eerdere oorlogen vervulden postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog een nuttige rol. Om op vijandelijke postduiven te jagen zetten de Britten zelfs slechtvalken in. De Britse geheime dienst MI5 koesterde zelfs plannen om postduiven op radiografische wijze te besturen en ze uit te rusten met explosieven.

Als beloning voor hun heldendaden ontvingen 32 postduiven de Dickin Medal.