Direct naar artikelinhoud

Steven Van Herreweghe op VRT? Ja, als Bart Peeters op VIER mag

VRT en vtm hebben er geen probleem mee als hun gezichten zullen opduiken in VIER-programma's. Al is de pax media nu ook niet zo groot dat tv-gezichten een vrijgeleide krijgen. Jan Debackere en Sofie Mulders

Voor de eerste uitzending speelde De kruitfabriek gisteren nog op safe en rekruteerde het met Erik Van Looy uit eigen rangen om de talkshow te bemannen. Maar sowieso is het de bedoeling dat er ook presentatoren en journalisten van de andere zenders bij VIER te zien zullen zijn als daar een goede aanleiding toe is.

Bij de VRT zal men alvast geen boycot uitvaardigen als een van hun gezichten uitgenodigd wordt voor bijvoorbeeld De kruitfabriek. De openbare omroep en SBS Belgium, de zendergroep waar VIER en VIJF onderdeel van zijn, hebben daar al een akkoord voor gesloten. "En daarom is het ook perfect mogelijk dat een VRT-programma Jan Eelen als deskundige uitnodigt, bijvoorbeeld als het gaat over hoe je fictie moet maken", legt VRT-woordvoerder Björn Verdoodt uit.

Streep door de rekening

Dat bijvoorbeeld Villa Vanthilt geen VIER-gezichten mocht uitnodigen - iets wat Jan Eelen vorige week in Humoverklaarde - wordt door de openbare omroep dan ook ontkend. "Daar is geen officiële richtlijn over", geeft Verdoodt aan. "

De VRT maakt op de algemene regel wel een uitzondering voor Woestijnvisprogramma's die altijd op de VRT te zien waren maar nu verhuisd zijn naar VIER of VIJF. Daarom is het voor VRT'ers verboden om op te draven in onder meer De pappenheimers en De slimste mens ter wereld. Voor die laatste quiz was dat een streep door de rekening omdat er twee VRT'ers hoog op het lijstje stonden om dit seizoen deel te nemen. "Ik heb vooral problemen met de filosofie achter die beslissing", kon eindredacteur Sam De Graeve onlangs in deze krant maar weinig begrip opbrengen voor de regel. "Ik begrijp ze niet. De enige mensen die ze met hun boycot raken, zijn de kijkers. Niet wij maar de kijker is de grote verliezer van die maatregel."

Tussen vtm en SBS is er nog geen afspraak gemaakt over het uitwisselen van schermgezichten, al hebben de zenders de intentie om daar binnenkort voor rond de tafel te zitten. Ook voor het gebruiken van het archief moeten er nog afspraken gemaakt worden.

Afspraak of niet, bij Woestijnvis trekken ze zich voorlopig nog maar weinig aan van dit onderwerp. "Voor ons is er niets veranderd", zegt programmadirecteur Olivier Goris. "Wij gaan onze mensen niet verbieden om ergens anders te gaan zitten. Alleen zullen we ons afvragen: past dat en hebben onze mensen daar zin in?"

Wrevel

De VRT en vtm hebben ook al sinds jaar en dag op directieniveau duidelijke afspraken gemaakt voor het uitwisselen van hun tv-gezichten. Onder het motto 'voor wat, hoort wat' zijn beide zenders overeen gekomen om aan elkaars programma's mee te werken. Als een vtm-programma bijvoorbeeld een VRT-figuur wil uitnodigen, moet daarvoor een procedure doorlopen worden. Deel van die procedure is dat er een gelijke oversteek nagestreefd wordt: in ruil zal een een vtm-figuur dan ook te zien zien op de openbare omroep. De netmanagers bepalen steeds de concrete invulling van de uitwisseling. Bij gevoelige zaken en de topgezichten kan ook de directie zich uitzonderlijk mengen als er problemen zijn.

Daarbij wordt op langere termijn ook rekening gehouden met het soortelijk gewicht van de gezichten. Als Bart Peeters bijvoorbeeld zou opduiken in Manneke Paul, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat Koen Wauters binnenkort mag aanschuiven bij Café Corsari. Op die manier wil men vermijden dat de ene zender alleen maar BV's van op het A-lijstje krijgt, terwijl de concurrent tevreden zou moeten zijn met tv-gezichten die iets minder tot de verbeelding spreken.

Die afspraak werkt al jaren, tot tevredenheid van beide zenders, al zorgde ze ook voor wrevel aan de Medialaan tegenover het productiehuis. Het wederkerigheidsprincipe gold voor alle VRT-gezichten, behalve voor de Woestijnvissers. Die hadden immers niet veel zin om aan vtm-programma's deel te nemen.