Direct naar artikelinhoud

'Walenhater' Hendrik Vuye is populairste professor in Wallonië

De RTBF noemde hem een racist, zijn Waalse studenten kroonden hem daarop tot beste prof van de Naamse rechtenfaculteit. Grondwetspecialist Hendrik Vuye verdedigt zich met Waalse hartstocht. 'De steun van de studenten heeft mij diep ontroerd.'

Zijn collega's zagen het al van ver aankomen: "Dit jaar maken we geen schijn van kans." Hendrik Vuye grinnikt als hij terugdenkt aan de uitreiking van de Poullet D'Or. Daarmee bekronen de studenten van de rechtenfaculteit in Namen elk jaar de 'beste prof'. Met 60 procent van de stemmen mocht de Vlaamse professor, die sinds 1993 grondwettelijk recht doceert aan de grootste universiteit van Wallonië, het lint omgorden. "Een mooi lint, zoals bij een Miss." Dat lint neemt hij sindsdien overal met zich mee. "Er mag zelfs niemand aankomen. De steun van de studenten heeft mij diep ontroerd."

De emotionele waarde die hij het potsierlijke lint toedicht, en de tranen die hij naar eigen zeggen voelt prikken als hij vertelt over het minutenlange applaus dat hij bij zijn eerste hoorcollege van zijn studenten kreeg, hebben alles te maken met een poging van de RTBF om Vuye in diskrediet te brengen. Na een opiniestuk in deze krant, waarin Vuye de staatshervorming als ongrondwettelijk bestempelt, stuurt de Franstalige openbare omroep op 15 februari enkele journalisten naar de rechtenfaculteit. Een aantal nietsvermoedende studenten wordt voor de camera gehaald: moet deze racistische man niet gewoon ontslagen worden?

"We waren geshockeerd", zegt Jolan Verreeck, voorzitter van de studentenvereniging Cercle du Droit Namur. "Dat deze zeer gerespecteerde prof die zijn gelijke in dit land niet kent wat betreft de kennis van de grondwet op een dergelijke verraderlijke manier door het slijk wordt gehaald. Hij is een van de beste krachten die er op deze faculteit rondlopen. Uiteraard zijn wij op de hoogte van zijn overtuigingen, nog nooit heeft hij tijdens het doceren kant gekozen. Marc Uyttendaele (echtgenoot van cdH-minister Onkelinx, SL) doceert aan de ULB, grondwetspecialist Francis Delpérée is verkozen voor cdH en op deze universiteit loopt een professor rond die schepen is voor Ecolo. We studeren rechten en wij worden verondersteld een kritische kijk op de maatschappij te ontwikkelen. Dat we hier aan een Waalse universiteit in aanraking komen met ideeën van een Vlaamse prof, brengt ons mijns inziens alleen dichter tot elkaar."

Ja, na bijna tien jaar aan de universiteit is Wallonië ook onder zijn huid gekropen, geeft Vuye met plezier toe. "Een Vlaamse Waal, zo noemt mijn vrouw mij. Ik ben Vlaamsgezind, maar wat de mentaliteit betreft heb ik heel wat overgenomen van Wallonië. De mensen zijn hier chaleureux, hartstochtelijk. Ik heb het enorme geluk gehad hier benoemd te worden: een Vlaming aanstellen voor het vak grondwettelijk recht in de hoofdstad van Wallonië bewijst op zich al de openheid. Een Vlaamse of Brusselse unief zou dit nooit doen."

De raad van bestuur van de RTBF ontving al een vlammende brief van rector Yves Poullet, verschillende geschrokken studenten excuseerden zich ongevraagd bij Vuye. Die bestempelt het incident als "intimidatiejournalistiek en een beschadigingsoperatie. In de reportage wordt nog vermeld dat de faculteit mijn zaak 'onderzoekt', een manifeste leugen."

Het is niet de eerste keer dat Vuye door Franstalige media onder vuur wordt genomen. Drie jaar geleden zei hij in een RTBF-uitzending dat Bart De Wever en de N-VA "gediaboliseerd' worden. De volgende dag noemde Le Soir hem 'N-VA-consultant'. "Er is een wezenlijk verschil tussen Franstalig Brussel en Wallonië", benadrukt Vuye. "Namen is nog een echte ontmoetingsplaats, waar Vlamingen die er studeren of doceren allerhartelijkst ontvangen worden. Ik heb de subjectieve indruk dat sommige Franstaligen in de Brusselse rand dat liever zien verdwijnen."