Direct naar artikelinhoud

Met man en macht, maar dan in Zaventem

In Zaventem hebben een liberale en socialistische schepen hun handtekening gezet onder de voordracht van twee burgemeesters. Daardoor is de oude ploeg nu weer aan de macht.

De politieke deurenkomedie in Zaventem begint met de machtsstrijd tussen Lieve Wierinck en Francis Vermeiren, respectievelijk lijsttrekster en lijstduwer van Open Vld. Wierinck haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen 300 stemmen minder dan Vermeiren, maar meent toch dat zij het recht heeft burgemeester te worden. Daags na de verkiezingen knoopt ze daarom gesprekken aan met N-VA en sp.a-groen. Niet de hele Open Vld volgt haar in die poging om Vermeiren, tot dan al 30 jaar burgemeester in Zaventem, van de troon te stoten. Wierinck scheurt zich af met vijf liberalen.

Met die vijf partijgenoten, zes N-VA'ers en vier socialisten vormt ze een meerderheid van 16 zetels op 31. Wierinck contacteert ook CD&V, dat al jarenlang de meerderheid bestiert met Vermeiren, maar die weigert in deze alternatieve coalitie te stappen. Deze groep van zestien zou dan een akte ondertekend hebben waarin de burgemeester en de schepenzetels worden verdeeld. Die akte, waarom de hele vaudeville draait, is daarna echter spoorloos verdwenen. Het enige wat ervan rest, is een kopie van één pagina waarop 10 handtekeningen staan: vier van sp.a en zes van N-VA. Van de handtekeningen van de liberalen is op papier dus geen bewijs.

Mysterieuze akte

De dag na de ondertekening van die mysterieuze akte, op 17 oktober, belt en mailt de plaatselijke voorzitter van Open Vld Wim Desloovere met het Agentschap Binnenlands Bestuur met de vraag of Piet Ockerman, een van de vijf liberalen die meedoen met Wierinck, zijn handtekening onder deze akte ongedaan kan maken. De voorzitter mailt hier ook over met N-VA'er Erik Rennen. Die antwoordt: "Wim, volgens ons zou de beste optie toch zijn om bij het originele plan te blijven ... Piet (Ockerman, TP) moet zich realiseren dat als hij toegeeft aan de druk van Vermeiren hij eigenlijk tweemaal verliest: 1) Hij is afdreigbaar en dus onbetrouwbaar 2) Hij wordt geen schepen meer. Als hij hier goed over nadenkt, heeft hij volgens mij maar één optie: zijn moed in zijn twee handen nemen en voluit de kaart van Lieve (Wierinck, TP) trekken."

Maar uiteindelijk trekt niemand bij Open Vld nog voluit de kaart voor Wierinck. Zij en Vermeiren leggen hun vete bij en beslissen de burgemeestersjerp in tweeën te knippen. Vermeiren mag nog drie jaar burgemeester blijven, daarna is Wierinck aan de beurt. Samen sluiten ze een nieuwe meerderheid met CD&V en sp.a. Die tweede akte met elf liberalen, drie christendemocraten en twee socialisten wordt in januari goedgekeurd.

N-VA, dat uit deze tweede coalitie is geweerd, voelt zich bedrogen en trekt naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Hun bewijsmateriaal is die ene pagina van de eerste akte met de handtekeningen van de N-VA'ers en socialisten en het mailverkeer tussen hen en de liberalen over Piet Ockerman, die twijfelde om zijn steun aan Wierinck in te trekken.

Twee burgemeesters

Gisteren kregen de Vlaams-nationalisten gelijk van de Raad. Die acht het bewezen dat er twee burgemeesters werden voorgedragen in Zaventem. De socialiste Amy Gille en de liberaal Piet Ockerman mogen van de Raad geen schepen worden omdat ze Wierinck én Vermeiren steunden als burgemeester. Deze legislatuur zullen Gille en Ockerman ook geen enkel uitvoerend mandaat meer mogen bekleden.

Maar omdat hun twee stemmen wegvallen, raakt de huidige meerderheid niet meer aan het noodzakelijke aantal stemmen en verliezen ook de overige schepenen hun mandaat. Het gevolg is dat de oude bestuursploeg, met Vermeiren als burgemeester, weer aan de macht komt. Hierdoor wordt Ockerman weer schepen in Zaventem, want hij zat in het vorige schepencollege, dat door zijn dubbele handtekening voorlopig weer aan de macht is. Toch stapt de liberaal al zeker naar de rechtbank. "De Raad heeft bij de behandeling van deze zaak verschillende zware procedurefouten begaan", zegt zijn raadsman Pieter Derveaux.

N-VA meent uiteraard wel dat gerechtigheid is geschied, maar binnen de huidige meerderheid in Zaventem wordt de onpartijdigheid van de Raad sterk betwijfeld omdat twee van de drie leden, de professoren Hendrik Vuye en Bart Maddens, een N-VA-etiket dragen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.