Direct naar artikelinhoud

Ontgoocheling troef

Anderlecht vertrekt met een dubbel gevoel naar Istanboel, waar het dinsdagavond Galatasaray bekampt in de Champions League. Het goede voetbal van de tweede helft in Lier gaf vertrouwen, maar de late gelijkmaker bracht ook ontgoocheling.

Zaterdagavond heerste er ontgoocheling bij Anderlecht. "Maar dat is ook logisch als je in de laatste fase nog twee punten weggeeft in een wedstrijd die je altijd met drie of vier goals verschil had moeten winnen", zegt Besnik Hasi. "Onze eerste helft in Lier was niet goed, maar de tweede helft speelden we fantastisch voetbal." Anderlecht dwong na de rust in Lier tien grote kansen af, maar een uitstekende doelman Berezovskyi, reddingen van verdedigers op de doellijn, het doelhout, een foute beslissing van de lijnrechter en een gebrek aan efficiëntie - vooral van Mitrovic - zorgden ervoor dat er daar maar twee van werden benut.

Ontgoocheling was er ook om de manier waarop de gelijkmaker van Lierse tot stand kwam. Proto werd in de kleine rechthoek aangelopen door Bourabia, raakte daarbij geblesseerd en wierp de bal buiten. Anderlecht stond slecht in de organisatie en incasseerde zo de gelijkmaker. "Ik verwijt Proto niets, want die heeft ons de voorbije weken al zo vaak gered", zegt Hasi. "Die van Lierse hadden de bal misschien wel terug aan ons moeten geven, maar ik kan ook begrijpen dat ze nog een punt willen behalen. We hebben genoeg ervaring in de ploeg om beter met zo'n situatie om te gaan. Dat is weer een leermoment. We krijgen in onze laatste drie uitwedstrijden telkens twee goals tegen, dat is iets te veel."

Toch gaat Hasi er vanuit dat zijn spelers vanochtend niet te veel van die ontgoocheling meer meenemen op het vliegtuig naar Istanboel. "Het is een jonge groep", zegt hij. "Die is de ontgoocheling snel vergeten. Ze draaien snel de knop om. We moeten vooral onthouden dat we zoveel kansen afdwongen. Als je zoveel kansen krijgt, gebeurt het ook maar één keer dat je daar zo weinig goals uit maakt. Dinsdag wordt het een helemaal andere wedstrijd."

Maxime Colin debuteerde tegen Lierse en leek ook voorbestemd om in Istanboel te starten, maar de Fransman werd op het Lisp bij de rust al gewisseld en na de pauze deed de tandem Najar-Conte het uitstekend op rechts. "Ik wisselde Colin omdat hij al geel had", zegt Hasi. "Maar ook omdat we een achterstand moesten inhalen. Met Najar en Conte hoopte ik op veel meer offensieve impulsen. Conte is ook heel goed ingekomen in Lier. Ik kan Colin weinig verwijten, hij deed zijn best."

Colin werd bij de rust in Lier samen gewisseld met Youri Tielemans, die onzichtbaar was. "Youri speelde niet zijn beste wedstrijd", weet ook Besnik Hasi. "Hij maakt een mindere periode door, maar ik heb hem na zijn wissel al gezegd dat hij in Istanboel niet moet vrezen voor zijn plaats. We moeten Youri gewoon terug aan het voetballen krijgen."

Niet ingraven

Met een goeie Conte bovenop Mitrovic, Suárez, Cyriac, Acheampong, Najar en Praet heeft Hasi in Istanboel offensieve keuze te over. "Maar ze maken het me niet moeilijk, want de besten gaan spelen", zegt Hasi. "Conte was sowieso al een optie om ook in Istanboel te spelen, maar hij heeft het samen met Najar ook nog eens heel goed gedaan. Ik zag bij hem de dingen die me al bevielen bij Zulte, zijn slimme steekpasses onder andere."

Suárez viel in Lier ook behoorlijk in. "Of hij in Istanboel kan starten? Ik zou willen zeggen 'ja'", zegt Hasi, die zijn reden had om de Argentijn op het Lisp niet te laten beginnen. "Omdat anderen goed waren en hij niet zo goed. Zo is Acheampong de laatste tijd goed bezig. Mati viel goed in, hij kan perfect spelen, maar op Galatasaray zal iedereen honderd procent moeten zijn. Of Mati begint of inkomt, zullen we nog zien."

"We zullen het spel in Istanboel wat meer moeten ondergaan", weet Hasi. "Maar we gaan ons daar niet ingraven." Hasi rekent in Istanboel onder meer op goeie en snelle counters, het is dan ook geen toeval dat hij de loftrompet bovenhaalt voor Acheampong en Conte. De kans lijkt dan ook groot dat volgende elf in Istanboel aan de aftrap komen: Roef; Najar, Mbemba, Nuytinck, Deschacht; Defour, Praet, Tielemans; Conte, Mitrovic en Acheampong.