Direct naar artikelinhoud

Merkel weigert Duitse redding voor euro

De Europese schuldencrisis gaat beslissende dagen in. De internationale roep om een Duitse noodinterventie zwelt aan, maar bondskanselier Merkel vindt dat de grenzen bereikt zijn.

Het Europese reddingsplan voor de Spaanse banken is een maat voor niets. Beleidsmakers als minister van Financiën Steven Vanackere hoopten erop dat de tienjaarsrente op Spaans staatspapier in een reactie zou dalen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Dat betekent dat Madrid nog steeds geen betaalbare leningen kan aangaan op de kapitaalmarkten. Kredietbeoordelaar Moody's joeg de beleggersangst aan door de kredietwaardigheid van Spanje fors te verlagen. De Spaanse onrust besmet Italië. Het land moest gisteren hoge rentes bieden om langlopende leningen aan te gaan.

Beleggers hebben geen vertrouwen in het reddingsplan voor de Spaanse banken. De eurolanden zegden principieel een bedrag tot 100 miljard euro toe, maar zonder duidelijke afspraken over de financieringsbron. Het geld kan van het tijdelijke noodfonds EFSF komen, of van het permanente noodfonds ESM, zo verklaarden de ministers. Het ESM is echter nog niet in elke lidstaat geratificeerd. Het parlement van hoofdfinancier Duitsland geeft ten vroegste eind deze maand groen licht.

In Berlijn groeit de vrees dat zowel Spanje als Italië voor staatssteun bij het ESM zal aankloppen. Dat zou de factuur voor Duitsland duurder maken dan gedacht. In het Duitse parlement maakte bondskanselier Angela Merkel duidelijk dat voor Berlijn de maat stilaan vol is.

Herculestaak

"Duitsland zal zijn rol spelen als motor van groei en anker van stabiliteit in Europa, maar onze kracht is niet onbegrensd", zei ze in haar regeringsverklaring. Merkel kantte zich tegen "schijnbaar gemakkelijke oplossingen", zoals de uitgifte van euro-obligaties. De bondskanselier weerstaat daarmee de druk uit de zwakkere eurolanden, die hopen op een schokeffect van een onverwachte Duitse reddingsactie.

Merkel pleitte voor "de herculestaak om een Europese politieke unie te bouwen" en drong ook aan op een grotere rol voor de Europese Centrale Bank in het bankentoezicht.

In de aanloop naar de G20-top in Mexico volgende week voert de Amerikaanse regering de druk op de Europese leiders op. President Obama kan in een verkiezingsjaar een zware financiële crisis missen als kiespijn. Financiënminister Timothy Geithner dringt er bij de Europese leiders op aan "snel duidelijkheid te scheppen over de toekomst van de eurozone".

De beurs van Athene maakt intussen bokkensprongen. De belangrijkste beursindex won 10 procent, nadat recente voorspellingen de partij Nieuwe Democratie als verkiezingswinnaar aanwees. Die formatie wil de afspraken met de Europese partners naleven. Andere peilingen zien echter een overwinning voor het linkse Syriza, dat de Europese afspraken wil herzien.