Direct naar artikelinhoud

Lukaku: 'Ik wil nú al de vaste spits zijn'

Romelu Lukaku (19) meldde zich blijgezind bij de Rode Duivels. De tijdelijke overgang van Chelsea naar West Bromwich is er gekomen op aandringen van Lukaku zelf. 'Ik moet spelen om vaste spits bij de Rode Duivels te zijn. Of ik dat op het WK wil zijn? Ik wil het nú al zijn.'

"Toen ik met Chelsea aan de voorbereiding begon, heb ik op de eerste dag gezegd: ik wil weg. Ik heb mijn papa ook gebeld en hem gezegd: 'Paps, ik wil nu spelen en dingen tonen, want de volgend twee jaar zijn heel belangrijk voor mij.' Toen is mijn manager ingeschakeld. Ik heb hem gezegd dat ik liefst de voorbereiding zou aanvatten bij mijn nieuwe club. Er zijn meteen gesprekken geweest. Het was niet dat ik het niet naar mijn zin had in de voorbereiding, maar ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik moest spelen.

"Coach Di Matteo heeft me nog proberen te overtuigen om te blijven. Hij sprak me over met twee of drie spitsen spelen, hij drukte me op het hart dat ik ook aan de club moest denken. Maar ik had vorig seizoen al opgeofferd, tegen mijn goesting.

"Qua speelminuten en qua spelervaring heb ik een jaar verloren. Ik heb amper 12 wedstrijden gespeeld. Ik trainde wel met de beste spelers, maar met alle respect: het is niet leuk om met de reserven te spelen. Ik was naar Chelsea gegaan om voor volle stadions te spelen en niet voor die reservewedstrijden. Als het reglement dat toegelaten had, dan was ik in januari teruggekeerd naar Anderlecht om daar de tweede helft van het seizoen te spelen.

"Op het einde was het heel duidelijk dat het voor mij beter was om uit Londen weg te gaan. Er waren veel clubs geïnteresseerd, maar West Bromwich is een goeie keuze. Het is een ploeg uit de middenmoot, maar één waar alles goed voelt en die me direct weer verantwoordelijkheid geeft. Odemwingie speelt op de flank, samen met Markus Rosenberg en Shane Long zal ik de concurrentie moeten aangaan voor de spits. Maar ik heb het gevoel dat ik kan laten zien: ik kan het hier ook, in de Premier League.

"Toen ik naar West Bromwich kon, voelde dat als een bevrijding. Op training gaat het meteen vlotter, ook hier bij de Rode Duivels. Ik wil nu elke week spelen en tonen dat ik mijn plaats waard ben, in de Premier League en bij de Rode Duivels. Maar ik heb er alle begrip voor als ik tegen Nederland niet aan de match begin. Ik ben niet de jongen die zomaar een plaats gaat opeisen, ik wil me bewijzen op het veld. Maar ik ga er alles aan doen om te bewijzen dat ik bij de nationale ploeg altijd in de punt moet staan. Of ik de vaste spits wil zijn op het WK in Brazilië? Nú al wil ik de vaste spits van de nationale ploeg zijn. En reken maar dat ik daar alles voor ga doen."