Direct naar artikelinhoud

'Pas als een op drie sprekers vrouw is, kom ik terug'

Danielle Krekels, zaakvoerster van Alprocor, is het danig beu: ze zet geen voet meer binnen op evenementen van werkgeversorganisatie Voka zolang niet minstens een derde van de sprekers een vrouw is. Dat laat ze in een open brief weten.

Krekels, die naast rekruteringsbureau voor ingenieurs Alprocor nog directeur is in drie andere bedrijven, werd gisterenavond verwacht op het economische congres van Voka. Ze stuurde haar kat én een open brief. Een vlammend epistel aan gedelegeerd bestuurder Jo Libeer waarin ze hem verwijt dat hij "geen bekwame vrouwen kent en blijkbaar ook niet wil leren kennen". Een brief ook waarin ze hem tegelijkertijd tips geeft over hoe een vrouw te vragen als spreker: "Vrouwen denken al gauw dat ze niets te zeggen hebben - niet zoals een man, die zelfs iets willen zeggen als ze niets te zeggen hebben. Dus: even aandringen en duidelijk maken waarom u hen erbij wilt is een noodzaak". "Ik kom niét meer naar evenementen van Voka zolang niet minstens een derde van de sprekers vrouw is", besluit ze. "Het wordt tijd dat er iets verandert."

Het zit u hoog.

"Ja. Ik bekeek de uitnodiging van Voka en toen ik zag wie de sprekers waren, was dat voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. We wauwelen potverdorie allemaal over glazen plafonds, steken zelfs geld in studies, maar er verandert niks. Op dat economische congres is er een enkele vrouw: de moderator. Voor de zoveelste keer zijn alle sprekers mannen. Toen dacht ik: nu is het genoeg geweest. En ik hoop dat andere vrouwen dit initiatief oppikken."

Om even advocaat van de duivel te spelen: misschien kunnen ze geen vrouwelijke sprekers vinden?

"Ze zijn er nochtans wel. Ik kan direct een heleboel namen opnoemen. Maar wie vragen ze? 25-jarige vrouwen met een diep decolleté die naast een man als Jo Libeer of Karel Vinck meteen vermorzeld worden. Als er eens iemand zit die wel overeind blijft, dan zeggen ze achteraf dat 'dat kreng niet meer terug moet komen'."

Maar vrouwen willen wel ?

"Natuurlijk. U moet eens op de recepties achteraf kijken. Negentig procent van de groepjes bestaat alleen uit mannen. De rest enkel en alleen uit vrouwen. Die vrouwen zouden maar al te graag tussen de mannen staan, maar ze worden niet getolereerd. Het old boys network, hè. Ik zit in een wereld van ingenieurs, een mannenwereld. 25 jaar geleden vond ik het nog normaal dat ik niet meteen opgenomen werd in de groep, maar ondertussen ben ik er 50 en er is in al die jaren niks veranderd. Niks."

Is dit alleen een probleem bij Voka?

"Absoluut niet. Neem nu Vlerick. Daar is het even erg. Elk jaar organiseren ze een dag over human resources. De hr-wereld bestaat voor 80 à 90 procent uit vrouwen, maar negen op tien gastsprekers daar zijn mannen. Ben ik nu zo veeleisend? Een derde vrouwen wil ik. Niet eens de helft. Wat human resources zou ik potverdorie twee derde moeten eisen!"

Hebt u al een reactie gekregen van Jo Libeer?

"Nee. Die heeft wel iets beters te doen te bellen naar een gefrustreerde vrouw."