Direct naar artikelinhoud

Moord in het kasteel: veel bloed en een kogelhuls, maar geen lichaam

Een bloedspoor van in de gang tot op de oprit van een kasteel, een kogelhuls en een vermiste heer des huizes. Het parket van Brugge denkt dat de schoonfamilie achter de verdwijning van Stijn Saelens zit. De schoonvader en -broer zijn opgepakt.

"Eén van de meest bizarre dossiers ooit", noemt de Brugse procureur des Konings Jean-Marie Berkvens de verdwijning van de kasteelheer uit het West-Vlaamse Wingene. Elisabeth Gyselbrecht, de vrouw van Stijn Saelens, alarmeerde dinsdag kort na 13 uur de politie. De dokteres was bij het binnenkomen in hun kasteel in de gang op een bloedspoor gebotst.

"We spreken over een héél opzichtig sleepspoor", zegt Berkvens. "Het bloed leidde naar de trappen buiten en naar de oprit. Het spoor stopte daar opeens. Alsof daar iemand in een voertuig werd geduwd." Voor de volledigheid: van Stijn Saelens (34) ontbreekt sindsdien elk spoor.

Vraag is nu: van wie is dat bloed? Van immobaron Saelens? Of van iemand anders? De resultaten van het labo dat het bloed en het DNA van Saelens met elkaar vergeleek, worden ten vroegste deze ochtend verwacht. Procureur Berkvens: "We houden intussen alle pistes open. Want we weten niet wat zich daar in die hal heeft afgespeeld. Een moord? Doodslag? Of een ontvoering? En wie is het slachtoffer?"

Toch lijkt het gerecht er van uit te gaan dat het bloed van Stijn Saelens is. En dat hij dood is. "Afgaande op de hoeveelheid bloed dat het slachtoffer verloor, is het alleszins duidelijk dat hij niet meer rechtop naar buiten is gewandeld", zegt Berkvens.

Vrij snel werd de naaste entourage van Stijn Saelens op de rooster gelegd. Er volgden onmiddellijk ook een hele reeks huiszoekingen. Het parket zweeg gisteren een hele dag dood dat het huisarts André Gyselbrecht en zijn zoon Peter (33) van hun vrijheid hadden beroofd.

Pas gisterenavond laat bevestigde het parket dat de vader en zijn zoon al sinds dinsdagavond in de cel zitten. "Ze ontkennen elke betrokkenheid", zegt Berkvens. "De Salduzwet laat de onderzoeksrechter toe om de periode van 24 uur nog één maal te verlengen met 24 uur. We maken daar voor het eerst in Brugge gebruik van. Omdat er nog een heel aantal belangrijke onderzoeken bezig zijn, onder andere van technisch-wetenschappelijke aard en telefonie."

Aanslepende vete

Het gerecht zoekt een motief in een aanslepende vete tussen Stijn Saelens en vooral zijn schoonvader. "Het was niet echt koek en ei tussen die twee", bevestigt de procureur. "Er waren ook spanningen binnen het gezin, maar blijkbaar hadden zij zich daar recent over gezet en ging het nu beter."

Alles draait blijkbaar om het feit dat Stijn Saelens ervan droomde om met zijn vrouw en vier kinderen - tussen 1 en 8 jaar - naar het buitenland te verhuizen. Hij wilde in Australië een permafarm runnen, een soort ecologisch hotel. Zijn schoonfamilie zag dat niet zitten. Ze vreesden hun kleinkinderen te weinig te zien. Stijn Saelens werd daarop door zijn schoonvader van alles en nog wat beschuldigd. Zo betichtte hij hem ook van misbruik van zijn eigen kinderen. Het parket zegt dat die klacht 'weinig om het lijf had'. "Dat had alles weg van een afrekening."

Toffe kerel

Intussen zetten de speurders alles op alles om Stijn Saelens terug te vinden - dood of levend. Een dertigtal speurders en de Cel Vermiste Personen zochten gisteren urenlang naar hem. Ze keerden het hele kasteel Carpentier binnenstebuiten, stapten het kasteelpark voet per voet af en vlogen een heel ruime zone af met een helikopter met een warmtecamera. Allemaal zonder resultaat.

De geschrokken buurtbewoners stonden erbij en keken ernaar. "Stijn was een toffe", zegt landbouwer Luc spontaan. "Hij riep me geregeld eens binnen in zijn kasteel. Het kon Stijn niet schelen dat ik mijn vuile werkkleren aan had. Hij was trots op zijn kasteel. Hij betaalde er destijds 78 miljoen voor. En Stijn vertelde dat die verbouwingen achteraan nog eens 30 miljoen kostten.

"Nu is hij dus neergeschoten in zijn eigen kasteel. Wat, dat het nog niet zeker is dat het om Stijn gaat? Ha, neen. Om wie dan wel? Enfin, ik ga hier door het veld naar huis. Ik zal Stijn wel niet tegenkomen, zeker? "