Direct naar artikelinhoud

Gouden Dageraad wordt 'Nationale Dageraad', om verkiezingsverbod te omzeilen

De Griekse neonazipartij Gouden Dageraad staat op het punt van naam te veranderen, om op 25 mei te kunnen deelnemen aan de Europese en lokale verkiezingen. Daarmee anticiperen ze op het nakende verbod van hun beweging, wegens geweld tegen politieke tegenstanders en migranten.

Gouden Dageraad (Xhrysi Avgi, in het Grieks) zou volgens de opiniepeilingen de derde Griekse partij kunnen worden, goed voor twee zetels in het Europarlement. Maar, als het van de Griekse regering afhangt, wordt de partij van de kieslijsten geschrapt. Justitie staat immers op het punt de beweging te verbieden als criminele organisatie. Sinds afgelopen september een antifascistische rapper, Pavlos Fyssas, door twee GD-leden werd doodgestoken, ontdekte de Griekse justitie talrijke illegale wapenvoorraden bij hun leden. Liefst zes van hun 18 parlementsleden zitten al in de cel, onder wie partijleider Nikos Michaloliakos.

"Als de overheden hun coup voortzetten om Gouden Dageraad te verbieden, zullen onze patriotten een partij krijgen waarop ze kunnen stemmen in de volgende verkiezingen", vertelde parlementslid Ilias Kasidiaris aan duizenden GD-aanhangers die in zwarte uniformen verzamelden in het centrum van Athene. "Wat er ook gebeurt, we zullen aan de verkiezingen deelnemen. Griekse nationalisten die niet betrokken waren bij criminele organisaties, die geen strafblad hebben, hebben een nieuwe patriottische beweging gesticht: de Nationale Dageraad." Daarmee past de partij een strategie toe die andere uiterst rechtse formaties in Europa eerder gebruikten. Zo veranderde het Vlaams Blok in 2004, na zijn veroordeling wegens racisme, zijn naam naar Vlaams Belang.

Politie moeit zich niet

Met Michaloliakos in de cel profileert de 34-jarige Kasidiaris zich steeds nadrukkelijker als boegbeeld van de partij. In juni 2012 was hij nog in het nieuws wegens een vuistslag in het gezicht van een politieke tegenstander tijdens een tv-debat. Nu stelt hij zich in de lokale verkiezingen kandidaat om burgemeester te worden van Athene. Volgens de verwachtingen zou Kasidiaris, die een swastika op de bovenarm tatoeëerde, tot 15 procent van de stemmen halen. "Ze stopten ons in de cel. En wat gebeurde er? Zakten we weg? Nee, we werden sterker en krachtiger. In korte tijd zullen we aan de macht zijn", zei hij.

De Griekse media reageerden vorige week nog met afschuw op de raid van Gouden Dageraad op het tijdelijke monument dat in de hoofdstedelijke randstad Keratsini is opgericht ter nagedachtenis van rapper Fyssas. "Ze marcheerden in militaire formatie. Ze vandaliseerden de plek van de moord. Ze wisten gedichten uit. Ze bedreigden Fyssas' familie. Ze intimideerden de lokale bevolking. Ze vielen een anarchistische bar aan met ijzeren staven en gooiden met stenen", schreef de krant Kathimerini, die ook een verontrustende trend aanstipte. "De groep werd, eens te meer, op geen enkel moment tegengehouden door de politie."