Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea verplaatst raket naar kust

Noord-Korea heeft een raket met een 'aanzienlijk bereik' verplaatst naar de oostkust. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Kwan-jin gezegd. Volgens hem kunnen de Verenigde Staten echter niet worden bereikt met de raket. De verplaatsing komt een dag na de goedkeuring door Noord-Korea van een kernaanval op de VS.

Kim ontkende berichten in de Japanse media dat de raket mogelijk een KN-08 is, een langeafstandsraket die de VS wel zou kunnen raken. Hij zei niet te weten waarom de raket is verplaatst. "Mogelijk voor tests of oefeningen", aldus de bewindsman.

Volgens de VS heeft Noord-Korea geen nucleaire langeafstandsraketten die de VS kunnen treffen. Wel beschikt het over Musudanraketten die, met een bereik van 3.000 kilometer, Zuid-Korea en de Amerikaanse bases in Japan, zoals op Okinawa, kunnen raken.

Het Witte Huis veroordeelde de goedkeuring van een atoomaanval meteen als het zoveelste voorbeeld "van provocerende verklaringen die Noord-Korea nog verder isoleren". De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zei dat van de Noord-Koreaanse stappen "een reëel gevaar" uitgaat. De VS zenden een raketafweersysteem naar het eiland Guam, dat net buiten de radius van de Musudanraketten ligt en Amerikaans grondgebied is.

Minister Kim zei dat het Zuid-Koreaanse leger geen tekenen heeft waargenomen waaruit blijkt dat Noord-Korea zich voorbereidt op een grootschalig conflict. Eerder deze week hadden VS-regeringsfunctionarissen hetzelfde gezegd. "Ik denk dat de kans op een grootschalige provocatie klein is", zei de defensieminister.

Volgens Washington hebben Pyongyangs acties mogelijk te maken met de naderende viering op 15 april van de geboortedag van Kim Il-sung, grondlegger van Noord-Korea en opa van de huidige leider.