Direct naar artikelinhoud

Begraafplaatsen in Ieper opgepoetst voor herdenking

"Rush to repair WWI cemeteries as centenary nears", zo kopt een bericht van persagentschap AP over de nakende viering van de Eerste Wereldoorlog. Het bericht vertelt hoe in Flanders Fields koortsachtig gewerkt wordt om de begraafplaatsen op te lappen voor de festiviteiten, die volgend jaar beginnen.

"Het toneel waar de grootste gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden, is de rust zelve - maar door het gefluister van de wind heen drijft het gehuil als van een tandartsboor", aldus de reportage over Tyne Cot, de grootste begraafplaats voor strijders van de Common Wealth.

Al snel wordt duidelijk vanwaar het geluid komt. "Sommige grafstenen zijn gebarsten of gebroken. De wind heeft de oppervlakte zo aangetast dat de namen nauwelijks leesbaar zijn. Met een diamantboor proberen arbeiders de namen opnieuw te graveren."

Absolute perfectie is het doel. "Voor veel mensen is het bezoek een emotionele ervaring is. Wat veraf leek, wordt opeens tastbaar en dichtbij", besluit de journalist.