Direct naar artikelinhoud

'Tonen dat we weer de nul kunnen houden'

De partij tussen Bergen en Anderlecht vanavond is ook een duel tussen Jérémy Perbet en Roland Juhasz, of de beste schutter uit de Jupiler League tegenover de beste verdediger. 'Na zeven tegengoals in drie wedstrijden is dit een goeie gelegenheid om te tonen dat we de nul kunnen houden', zegt Juhasz.

Roland Juhasz droomt nog altijd van de Britse competitie. Maar ook niet alles over het Kanaal trekt de Hongaar aan. "Kerstvoetbal vind ik maar niets", zegt hij. "Ook hier in België. Vraag tien buitenlanders uit de Jupiler League wat ze ervan vinden, negen ervan zullen zeggen dat ze met Kerstmis liever thuis bij de familie zitten. Ook ik. Het is een familiefeest en familie betekent rust, geborgenheid. Bij de familie kun je de batterijen weer opladen, nieuwe energie opdoen. Fysiek voel ik me op dit moment nog goed, maar mentaal kan ik wel wat dagen vakantie gebruiken. De eerste ronde was bijzonder druk, met haast iedere week een wedstrijd om de drie dagen. Kijk, als er twee aspecten zijn die ik in de Belgische competitie zou willen hervormen, dan is het dat kerstvoetbal en de halvering van de punten voor de start van de play-offs."

Morgenvroeg vliegt Juhasz met zijn dochtertje naar Hongarije om er zes dagen uit te rusten bij zijn moeder. Maar in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar wil de verdediger vanavond zich nog een laatste keer helemaal opladen. "Met Perbet en Ibou aan de overkant en met die zeven tegengoals uit de laatste drie matchen op ons passief is dit een welgekomen uitdaging", zegt de Hongaar die twee weken geleden nog werd uitgeroepen tot Hongaars Voetballer van het Jaar.

Tot voor kort had Anderlecht de beste verdediging in de Jupiler én Europa League. Maar de vier goals tegen Mechelen en Lokeren en de drie tegentreffers tegen Lokomotiv Moskou toonden defensieve kwetsbaarheid. "Laten we eerlijk zijn, die zeven tegendoelpunten 'steken', ook al hadden een aantal goals met de factor 'ongeluk' te maken. Maar goed, we moeten hier ook onze lessen uit trekken. Misschien is het voor de defensieve concentratie een goeie zaak geweest dat we nu plots zoveel goals hebben binnengekregen."

Leiderschap

Volgens voetbalanalist Marc Degryse heeft de defensieve kwetsbaarheid bij Anderlecht ook te maken met het gebrek aan leiderschap in de paars-witte defensie. Degryse vindt Juhasz geen echte leider. "Ik heb dat gelezen", gaat de Hongaar plots rechtop zitten. "Degryse mag dat zeggen, hij is een grote speler geweest, maar vooraleer hij zo'n zaken vertelt zou hij beter in de kleedkamer komen kijken of het aan mijn ploegmaats moeten vragen. Ik neem verantwoordelijkheid, ik coach veel. Ik weet dat ik niet alleen met mijn eigen prestatie moet bezig zijn, en dat ik er ook voor moet zorgen dat de organisatie er staat. Zeg niet na drie wedstrijden dat ik geen leider ben. Bij de Hongaarse nationale ploeg zouden ze het niet begrijpen en in de kleedkamer van Anderlecht al evenmin. Degryse zou die discussie over leiderschap ook met mij eens mogen voeren."

Vorig seizoen vormde Juhasz met Mazuch het beste centrale duo uit de Jupiler League. Door de blessure van de Tsjech speelt Kouyaté nu naast de Hongaar, maar de defensieve stabiliteit is gebleven. "Kouyaté is mobieler, Mazuch speelt meer in positie, maar allebei zijn ze geweldig sterk in duel", vindt Juhasz. "In vier maanden tijd is Kouyaté enorm geëvolueerd. Soms dribbelt hij nog te veel en kijkt hij in de actie nog te veel naar de bal in plaats van de man. Maar hij gaat er heel sterk op vooruit. Wat als Mazuch na Nieuwjaar weer beschikbaar is? Dat is werk voor de trainer, maar eerlijk, ik speel met hen allebei graag."

Vanavond tegen Bergen zal Juhasz alvast samen met Kouyaté Jérémy Perbet, de topschutter uit de Jupiler League, moeten afstoppen. "De Bergense aanvalslinie is meer dan Perbet", vindt Juhasz. "Er is ook nog Ibou. Ze zijn heel complementair. In de heenwedstrijd was ik er niet bij. Dit duel is dus een extra uitdaging voor mij. Samen met mijn ploegmaats wil ik tonen dat we opnieuw de nul kunnen houden. En tonen dat onze verdediging oké is", sluit Juhasz voorzichtig af.