Direct naar artikelinhoud

Nieuwe tegenslag voor Dexia

Dexia moet extra geld stoppen in Banque Internationale à Luxembourg (BIL) om de verkoop van zijn Luxemburgse dochter af te ronden. Voor het armlastige Dexia is dat een nieuwe opdoffer. De Belgische overheid zal wellicht moeten bijspringen.

BIL staat op het punt verkocht te worden aan een investeringsfonds uit Qatar. Precision Capital van sjeik Al-Thani neemt 90 procent van de aandelen over. De overige 10 procent komt in handen van de Luxemburgse overheid. Samen boden ze 730 miljoen euro, op voorwaarde dat er voldoende geld in kas zou zitten. Daar knelt nu het schoentje. Dexia had beloofd BIL te verkopen met een voldoende hoge kapitaalbuffer van 9 procent. Maar dat geld is er niet. Dat komt door een reeks verkopen die te weinig opbrachten, zo liet Dexia weten.

Over de omvang van het probleem gaf Dexia geen cijfers. In een persmededeling die vrijdagavond laat werd verspreid, zegt de groep dat "een kapitaalverhoging van BIL zich opdringt. Het bedrag daarvan wordt nu onderzocht en onderhandeld."

Probleem is dat Dexia geen geld heeft staan voor een kapitaalverhoging van BIL. De groep boekte vorig jaar een verlies van 11 miljard euro. De geplande verkoop van Dexia Asset Management, de beleggingspoot van Dexia, zal nog wat geld in het laatje brengen bij BIL. Maar zelfs na die operatie zullen er centen te kort zijn.

De kans is dus groot dat Dexia zal moeten aankloppen bij België, Frankrijk en in beperkte mate Luxemburg. Die landen houden met staatswaarborgen Dexia overeind, nadat de financiële groep een klein jaar geleden als gevolg van de financiële crisis een tweede keer onderuit was gegaan. Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank zei begin deze maand nog dat Dexia wellicht vers geld nodig heeft. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) houdt die boot voorlopig af. Morgen geeft hij in de Kamercommissie Financiën meer uitleg.