Direct naar artikelinhoud

Europa bloedt, België houdt stand

Terwijl de economische crisis in de meeste EU-landen een grote sociale ravage heeft aangericht, houdt België goed stand. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

In Italië is de extreme armoede verdubbeld, in Groot-Brittannië is het aantal burgers dat voedselhulp behoeft dramatisch gegroeid en in Griekenland is de gezondheidszorg ingestort. Niets daarvan in België, dat op sociaal vlak opvallend goed blijft scoren.

"De sociale impact van de crisis is in ons land mild gebleven", zegt professor sociaal-economische wetenschappen Ive Marx van Universiteit Antwerpen (UA). "Dat komt omdat België aan de stevige Duitse economie gebonden is, maar zeker ook omdat het nog altijd sterke sociale instellingen heeft, meer zelfs dan Duitsland. Kijk naar onze arbeidsmarkt, naar ons minimumloon, de sterke collectieve loonzetting, ons sociale-zekerheidsstelsel, het beleid inzake werkloosheid; dat waren keuzes waarvoor we wel kritiek kregen van het IMF en de Oeso, maar die als een kussen hebben gewerkt."

Marx formuleert zijn bevindingen als medeauteur van twee studies die eerstdaags bij Oxford University Press uitkomen: Changing Inequalities & Societal Impacts in Rich Countries en Changing Inequalities in Rich Countries, Analytical and Comparative Perspectives.

Alles welbeschouwd, stelt de onderzoeker, is de sociale kloof in België gebleven wat ze vóór de crisis al was. "Dat is geen geringe prestatie gemeten aan de meeste andere EU-landen. Bij bejaarden is de armoede zelfs dalend."

Migranten

Dat België het goed doet, heeft nog bijkomende verklaringen. De meest prozaïsche is dat ons land in het holst van de crisis geen regering had, waardoor een keiharde spaarkoers uitbleef. "Maar," zegt Marx, "we hebben ook goede onderzoekscentra die de vinger aan de pols houden. En de publieke opinie blijft gevoelig voor sociale thema's, anders dan wat in bijvoorbeeld Nederland het geval was, waar die issues bijna taboe waren."

Toch betekent dit uiteraard niet dat België geen sociale problemen zou hebben. "Met name de kloof tussen migranten en Belgen is breder geworden, terwijl ze vóór de crisis aan het afnemen was."

>>2-3