Direct naar artikelinhoud

Schuldeiser rechter De Tandt ook in beroep veroordeeld

Luc Vergaelen, de schuldeiser van rechter Francine De Tandt, is ook in beroep veroordeeld voor oplichting. De man werd tot in augustus 2009 bij herhaling door rechter De Tandt aangesteld als gerechtelijk expert.

door Douglas De Coninck

Begin 1998 joeg de Vilvoordse zakenman F.S. zich een kogel door het hoofd. Hij was bedrijfsleider bij meerdere autobedrijven, maar het geheel stuikte op dat moment als een kaartenhuisje in elkaar. Zijn externe boekhouder, ex-btw-ambtenaar Luc Vergaelen, had jaren aan een stuk geknoeid met de balansen. De rechtszaak rond de balansfraude bleef dertien jaar lang aanslepen, maar op 19 mei 2009 werd Vergaelen door de correctionele rechtbank in Brussel veroordeeld tot zeven maanden cel (met uitstel) en een boete van 2.750 euro. De rechter vonniste dat de straf “van dien aard (dient) te zijn dat de beklaagde ervan weerhouden wordt zich in de toekomst nog schuldig te maken aan gelijkaardige feiten”.

Luc Vergaelen was tot in 2004 zelf consulair rechter bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Hij was er goed bevriend met Francine De Tandt, de voorzitter van die rechtbank. Zij kwam in 2009 in opspraak, eerst in de Fortis-affaire en daarna door een grootscheeps corruptie-onderzoek. De Tandt liet zich midden jaren 90 samen met haar broer oplichten door Ivoriaanse “beleggers in een goudmijn”. Het bleek een luchtbel en de magistrate zat financieel compleet aan de grond. Ze leende 500.000 euro bij de schatrijke Vergaelen. Daarvan is inmiddels zo goed als niets uitbetaald en via interesten moet de som inmiddels zijn uitgegroeid tot meer dan een miljoen. Luc Vergaelen liet bewarend beslag leggen op de woningen van De Tandt, haar broer en hun hoogbejaarde moeder. Al deze mensen kan hij met één vingerknip dakloos maken.

Dat belet niet dat de magistrate en haar schuldeiser vriendschappelijke banden met elkaar blijven onderhouden. Zij bracht in 2009 haar vakantie door in zijn villa in De Panne. En ook al was hij inmiddels veroordeeld voor oplichting, bleef ze hem aanstellen als gerechtelijk expert in haar rechtbank. Die aanstellingen leveren in de wereld van de accountants een hoop aanzien en moreel gezag op. Vanwege het blijven aanstellen van Vergaelen als expert werd De Tandt in 2009 gedurende enkele weken geschorst, maar het Hof van Cassatie maakte die schorsing ongedaan. Hoewel het corruptie-onderzoek nog loopt, bleef De Tandt zetelen als voorzitter van de Brusselse handelsrechtbank. Ze argumenteerde dat haar schuldeiser, zo lang een procedure in beroep hangende was, onschuldig was.

Het arrest waarmee Luc Vergaelen zijn veroordeling uit 2009 grotendeels bevestigd zag, dateert al van vorige week. “Ik heb intussen cassatie aangetekend”, zegt Vergaelen in een korte reactie aan De Morgen. “Het eerste vonnis is niet over de hele lijn bevestigd. Ik verwijs u verder door naar mijn advocaat.” Johan Guns, de advocaat, wou gisteren enkel bevestigen dat hij de veroordeling gaat aanvechten bij het Hof van Cassatie.