Direct naar artikelinhoud

Abramovitsj probeert Guardiola te verleiden

Nu Roman Abramovitsj Eden Hazard van zijn boodschappenlijstje kunnen schrappen heeft, gaat de Chelsea-eigenaar voluit voor zijn volgende doelwit: Josep Guardiola (41). Maar de ex-coach van Barcelona speelt 'hard to get' en verklaarde dat hij alleen zal tekenen als hij voldoende 'verleid wordt'. Een Chelseadelegatie vloog prompt naar Spanje om er te praten met de entourage van Guardiola, maar die wacht liever op een tête-à-tête met Abramovitsj zelf.

Roman Abramovitsj is een man die weet wat hij wil. Sinds het vertrek van coach André Villas-Boas heeft de eigenaar van Chelsea alle touwtjes binnen de club nog iets steviger in handen en drukt hij zonder veel overleg zijn wil door. Zo was het Abramovitsj die Eden Hazard koste wat kost naar Stamford Bridge wou halen - hoewel die zichzelf al in Manchester zag voetballen - en is het ook Abramovitsj die tegen iedere prijs Josep Guardiola aan het hoofd van zijn sterrenploeg wil plaatsen.

De Spanjaard verklaarde vorige week bij zijn afscheid van Barcelona dat hij liever een tijdje rust neemt om de batterijen opnieuw op te laden, maar gaf zijn entourage maandag wel de toestemming om een delegatie van Chelsea te ontvangen. Dat weet de Britse krant The Sun. In die babbel gooide Chelsea een aantal troeven op tafel die ervoor moeten zorgen dat de succescoach in de verleiding komt om zijn plannen voor een sabbatjaar opzij te schuiven en naar Londen te komen.

Om te beginnen zou de winnaar van de Champions League zijn toekomstige trainer een jaarloon van liefst 13,5 miljoen euro bieden. Een salaris dat van 'Pep' meteen de best betaalde coach in de geschiedenis van het voetbal zou maken. Nu is die eer nog weggelegd voor zijn voormalige rivaal José Mourinho, die bij Real Madrid 10 miljoen euro per jaar opstrijkt.

Het tweede lokaas is van sportieve en tegelijk ook persoonlijke aard. Abramovitsj zou zich immers bereid hebben verklaard om de lat voor Guardiola in het eerste seizoen niet ál te hoog te leggen, zodat de coach relatief ontspannen kan werken. Zo is de titel in het eerste seizoen geen 'must' en zou de Spanjaard de tijd krijgen om aan een ploeg te bouwen. Een slimme manier om 'Pep', die enkele weken geleden nog klaagde over de tol van de stress bij Barça, alsnog te laten afzien van een lange vakantie.

Persoonlijke uitnodiging

Vraag is of de verleidingen zullen volstaan. Volgens The Sun reageerde de entourage van Guardiola positief op het eerste gesprek, maar gaf het de Chelsea-delegatie wel meteen mee dat de voormalige Barça-coach wacht op een persoonlijke uitnodiging van Abramovitsj. Die babbel van man tot man zou deze of volgende week volgen. Voor de vele jonge Belgen bij Chelsea zou de komst van Guardiola alvast goed nieuws zijn, want de Spanjaard staat erom bekend graag met jonge talenten te werken. Zo liet hij bij Barcelona in vier seizoen liefst 22 spelers uit de jeugdreeksen debuteren in het eerste elftal. Onder meer Busquets, Thiago, Tello en Oriol Romeu (nu Chelsea) braken door dankzij Guardiola.