Direct naar artikelinhoud

Verkiezingen 'niet te hacken' dankzij nieuw systeem

Bij de volgende verkiezingen, in 2018, worden alle stemmen in België elektronisch geteld. Een nieuw computersysteem moet de veiligheid verhogen. 'Zeg nooit nooit, maar in principe is hacken onmogelijk.'

Het computersysteem dat de stemmen bij de Nederlandse verkiezingen telt, is 'zo lek als een mandje'. Daarom beslisten onze noorderburen om bij de komende verkiezingen in maart alle stemmen manueel te tellen. "Dat lijkt me een overreactie", zegt Bart Preneel, expert computerbeveiliging aan de KU Leuven. "Je moet natuurlijk geen blind vertrouwen hebben in de computer, maar als je je goed indekt, kun je je goed tegen hacken beschermen."

Zo'n vaart als in Nederland zal het in België dan ook niet lopen, klinkt het bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De ministerraad gaf vorige week groen licht om een nieuw softwaresysteem, 'Martine' genaamd, in te voeren. "Martine verzamelt, berekent en publiceert de resultaten op een website", legt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck uit. Dat moet zowel de snelheid als de veiligheid verhogen. "Zeg nooit nooit, maar in principe is hacken onmogelijk."

Resultaten doorbellen

Een nieuw computersysteem is geen overbodige luxe, erkent Van Raemdonck. Het huidige systeem is immers behoorlijk gedateerd. Zo moesten de resultaten in bepaalde gevallen nog via de telefoon worden doorgegeven. Maar toch is ook dat systeem al behoorlijk goed bestand tegen cyberaanvallen, meent Preneel. Hij verwijst daarvoor naar de grote transparantie over de verkiezingsresultaten. "Alle resultaten, van het aantal voorkeurstemmen tot de zetelverdeling, worden publiek gemaakt, tot op het niveau van de stembureaus. De mensen die in de telbureaus werken, kunnen nagaan of die resultaten kloppen. Dan kunnen hackers weinig doen."

Preneel heeft wel nog één advies om helemaal zeker te zijn van de correcte verkiezingsresultaten: "Je zou onafhankelijke software moeten hebben die de zetelverdeling checkt."

Martine zal in de toekomst alle stemmen verwerken, ongeacht of die elektronisch of met potlood en papier worden uitgebracht. Het nieuwe systeem zal voor het eerst gebruikt worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.