Direct naar artikelinhoud

Prijskaartje winkeldiefstal: 1,3 miljard euro per jaar

Shoplifters hebben vorig jaar voor 705 miljoen euro aan waardevolle spullen uit Belgische winkels gestolen. Getroffen handelaars kunnen niet anders dan die schade door te rekenen aan de consument. Dat kost de Belgische gezinnen ruim 1,3 miljard euro.

"Sinds het uitbreken van de economische crisis zit winkeldiefstal duidelijk in de lift. Intussen zijn nergens in Europa, behalve in Frankrijk, zoveel shoplifters aan het werk als in België", zegt Chantal Vansumsen van Checkpoint Systems, een bedrijf dat jaarlijks winkeldiefstallen onder de loep neemt.

"Vooral in 'modale' gezinnen staan meer shoplifters op. Ze willen koste wat het kost hun levensstijl in stand houden en stelen onder meer dure smartphones of lingerie." Bij de jeugd zijn het vooral tienermeisjes die gemakkelijk stelen. Bij de volwassenen zijn het vooral mannen die met producten aan de haal gaan.

Toch hebben niet alleen 'klanten' te lange vingers. Ook werknemers stouwen al eens een rugzakje of twee vol. Ze zijn inmiddels goed voor een op de drie winkeldiefstallen. "De meest gegeerde spullen zijn modeaccessoires, zoals sjaaltjes en riemen, elektrisch gereedschap, gsm-hoesjes, alcohol, smartphones en make-up. Die kun je gemakkelijk verbergen en doorverkopen", legt Vansumsen uit. "Maar ook basisproducten zoals vlees, vis en babyvoeding verdwijnen steeds vaker uit de rekken."

Speelgoed

Dieven slaan vooral toe bij zogeheten discounters, zoals Aldi en Lidl. Daarnaast zijn hypermarkten als Carrefour, sportwinkels en beautyshops als Di populaire werkterreinen. "Het valt ook op dat steeds meer eigenaars van dierenwinkels ongewenst bezoek krijgen."

Zes op de tien winkeliers geven aan dat diefstal het vaakst voorkomt tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. "Dan verdwijnt zowat 60 procent meer uit de rekken dan op andere dagen. Iedereen wil een mooi geschenk, maar je kunt niet alle dromen van de kinderen waarmaken met een beperkt budget. Papa of mama durven dan wel eens speelgoed te roven."

Verder lijdt de sector ook onder frauduleuze leveranciers, die bijvoorbeeld in sommige pakketten van 'twaalf stuks' slechts tien paar schoenen stoppen.

Alles samen veroorzaakten shoplifters en fraudeurs vorig jaar een inkomstenverlies van meer dan 700 miljoen euro. Tegelijk investeerden de getroffen handelaars nog dik 538 miljoen euro in betere beveiliging. Zo bedroeg de totale kostprijs van winkeldiefstal in België liefst 1,3 miljard euro. Aangezien niet één verzekeraar winkeliers wil verzekeren tegen diefstal, zijn de handelaars genoodzaakt hun rekening door te schuiven naar de consument. De Belgische gezinnen moesten zo in 2013 gemiddeld 286 euro meer betalen voor hun shoppingavonturen.