Direct naar artikelinhoud

Ontslag De Bleeckere doet oorlog bij KBVB opflakkeren

Frank De Bleeckere is ontslagen als Elite & Talent Referee Manager. En dat zorgt voor ophef binnen de Belgische Voetbalbond (KBVB). Officieel gaat het om een besparingsoperatie, maar de vervanger van De Bleeckere staat al klaar.

Amper een maand na de herverkiezing van François De Keersmaecker als bondsvoorzitter staat het glazen huis van de KBVB opnieuw in brand. Oorzaak daarvan is het ontslag van Frank De Bleeckere als Elite & Referee Manager. Om budgettaire redenen, luidde de officiële uitleg. Ook De Bleeckere moest het daar, na twee jaar dienst, mee stellen. "Een donderslag bij heldere hemel", reageerde de ex- topscheidsrechter aangeslagen. "Ik was niet de enige die verbaasd was. Nooit heb ik enig signaal opgevangen. Iedereen was tevreden en mijn evaluaties waren positief. Dit is een klap."

Ook binnen de raad van bestuur van de voetbalbond namen ze verbaasd akte van die beslissing. Niet alle leden bleken op de hoogte van het ontslag. Enkele weken geleden werd het dossier op tafel gegooid tijdens een vergadering. Sommige leden vonden de 120.000 euro die De Bleeckere de bond jaarlijks kostte buitensporig voor de inhoud van zijn functie. Nochtans is zo'n loon, dat neerkomt op minder dan 10.000 euro bruto per maand, niet meteen exuberant te noemen in de voetbalwereld.

"Tot een formele stemming over De Bleeckere kwam het echter niet", reageert een lid van de raad van bestuur. Toch duw-den bondsvoorzitter François De Keersmaecker en CEO Gérard Linard - de voorvechters om De Bleeckere te laten gaan - hun wil op eigen houtje door.

Maandagavond werd de rest van de raad van bestuur op de hoogte gebracht, gisterochtend kreeg De Bleeckere al te horen dat hij ontslagen was. Die soloslim van De Keersmaecker en Linard wordt hen niet in dank afgenomen.

Machtsstrijd gaat voort

Intussen blijkt de besparingsoperatie helemaal niet zo besparend te zijn als de voetbalbond wil laten uitschijnen. Volgens de officiële berichtgeving van de KBVB zullen "de taken van De Bleeckere door de andere leden van het Referee Department worden overgenomen", maar in de coulissen staat wel al zijn vervanger klaar. Eric Romain, voormalig ref en directeur arbitrage van de Waalse voetbalfederatie, wordt daarvoor naar voren geschoven door CEO Linard. "Men blijft postjes uitdelen", klinkt het in de wandelgangen.

Onder het mom van besparingen kwam ook het dossier van technisch directeur Paul Allaerts al ter sprake, maar hij hoeft voorlopig niet te vrezen voor een ontslag.

Voor de bestuursleden is het andermaal duidelijk dat De Keersmaecker en Linard alle macht naar zich proberen toe te trekken.