Direct naar artikelinhoud

Parijs krijgt 'museum Pinault'

De Franse miljardair en verzamelaar van moderne en hedendaagse kunst François Pinault (79) gaat een deel van zijn collectie nu ook tentoonstellen in Parijs.

Burgemeester Anne Hidalgo zei het fantastisch nieuws te vinden dat het historisch gebouw van de Handelsbeurs daarvoor geschikt wordt gemaakt. Het nieuwe museum, dat in 2018 de deuren moet openen, ligt midden in de stad vlakbij Les Halles en Centre Pompidou.

François Pinault, een goede zakenvriend van de Belg Albert Frère, was al jaren bezig in Parijs ruimte te zoeken voor een permanente expositie, maar de nieuwbouwplannen gingen nooit door. De schatrijke zakenman, eigenaar van onder meer veilinghuis Christie's, week daarom uit naar Venetië. In het door de Japanse architect Tadao Ando aangepaste Palazzo Grassi en Punta della Dogana is te zien wat Pinault in de loop der jaren heeft vergaard. De Franse mecenas bezit ongeveer vierduizend kunstwerken.

Ook om het achttiende-eeuwse monument Bourse de Commerce om te vormen tot een museum, rekent Pinault op de Japanse architect Tadao Ando.

Pinault ontvouwde zijn plannen in het gezelschap van zijn zoon François-Henri Pinault, CEO van het familiebedrijf Kering - dat modehuizen zoals Balenciaga, Gucci en Yves Saint Laurent bezit.

Licentie van vijftig jaar

De Franse Kamer van Koophandel, de huidige eigenaar van het gebouw met de opvallende koepel, wil ervan af omdat de onderhoudskosten te hoog oplopen. Het Parijse stadsbestuur moet in juli nog stemmen over de toekenning van de 50-jarige licentie, maar het project heeft alvast de steun van de burgemeester.

De collectie van Pinault - met een geschatte waarde van 1,4 miljard euro - herbergt werken van onder meer Andy Warhol, Jeff Koons, Cy Twombly en Takashi Murakami.

In 2014 opende LVMH, de grootste zakelijke concurrent van de familie Pinault, een eigen museum in het Bois de Boulogne. Een opvallende glazen constructie die werd ontworpen door architect Frank Gehry.