Direct naar artikelinhoud

Veertien politiezones testen taser

Met een schok van 50.000 volt, tot dertig seconden lang, zullen Bijzondere Bijstandsteams verdachten kunnen overmeesteren. De taser wordt dit najaar getest in veertien lokale politiezones. Later volgt wellicht het hele land.

Zes Vlaamse, zes Waalse en twee Brusselse politiezones mogen als eerste aan de slag met het nieuwste politiewapen. Langs Vlaamse zijde valt op dat drie West-Vlaamse korpsen uitgekozen werden als testzones. "Samen met de Vaste Commissie Lokale Politie is beslist om korpsen uit te kiezen die beschikken over een Bijzonder Bijstandsteam", legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit.

De taser moet hen in staat stellen om extreem agressieve verdachten snel af te stoppen, wanneer de wapenstok en pepperspray niet gebruikt kunnen worden. Want wanneer de taser afgevuurd wordt, schieten over een afstand van zo'n tien meter twee metalen pinnen uit het toestel, die van elektrische stroom voorzien worden.

De elektroshock van 50.000 volt blokkeert dan via het centraal zenuwstelsel alle spieren gedurende tien, twintig of dertig seconden - afhankelijk van hoeveel keer de trekker overgehaald wordt.

"Het toestel is vooral handig wanneer er onschuldige omstanders zijn die het gebruik van pepperspray blokkeren voor een verdachte die buiten zijn zinnen is", verduidelijkt Jambon. "Ook bij problemen in een beperkte ruimte zoals een gevangeniscel kan de taser gebruikt worden."

Volledig wettelijk

De zones moeten -nog kiezen of ze de Taser X2 of de Taser X26C aankopen en hoeveel van deze bijzondere wapens ze in huis halen. Elk stroomstootwapen met alle nodige accessoires zal zo'n 2.000 euro kosten. De korpsleden die toegang zullen krijgen tot het wapen moeten eerst slagen in een driedaagse opleiding waarbij ze zullen leren bij wie en wanneer ze het stroomstootwapen kunnen gebruiken.

Volgens Jambon is er in deze eerste fase geen wetsaanpassing nodig. "De wet voorziet al dat elk gebruik van geweld door politiediensten redelijk en in verhouding tot het nagestreefde doel moet zijn", klinkt het. "Bovendien krijgt enkel het gekwalificeerd personeel het wapen mee op het terrein." Als er na de proefperiode van zes maanden een positieve evaluatie volgt, zullen op termijn alle inspecteurs zo'n stroomstootwapen krijgen.